Ugrás a fő tartalomra

A Bach virágterápiáról





gentianA Bach-virágterápia módszert dr. Edward Bach az 1930-as években dolgozta ki. Észrevette, hogy bizonyos növények rezgése megfelel adott lelki problémáknak. Ezeknek a gyógyító erejű növényeknek az energiáját megfelelő módszerrel kinyerve a lélekre ható, tehát nem hatóanyag elvű gyógyszer nyerhető. 
Azoknak, akik még nem ismerős a Bach-virágterápia leginkább a homeopátiához (lásd: Fogalomtár -> "Homeopátia" menüpont) tudnám hasonlítani.
Edward Bach is homeopata orvosként kezdte pályafutását. Módszerének lényege a homeopátia magasabb rezgésre való felemelése és lényeges leegyszerűsítése. Míg a homeopátia, szinte végtelen számú szerrel dolgozik, addig a Bach virágterápia 38 archetipikus, vagyis ősi lelki problémára kínál gyógyírt. Ebből a 38 lelki típusból kell kiválasztanunk a számunkra szükséges gyógyszert.
Edward Bach víziója az volt, hogy a Bach virágesszenciák legyenek ott minden család szekrényében, mivel a konkrétan megfogalmazott érzelmi reakciókon keresztül egy hétköznapi ember is ki tudja választani, hogy családtagjainak, barátainak milyen szerre van szüksége.

 
A Bach-virágterápia hatása és tipikus reakciók
„Mi történik, amikor beveszem az első Bach-virágterápiás keverékemet?" „Mit várhatok, mivel kell számolnom?" Ezekre a kérdésekre általános érvényű válasz nem adható, mert minden ember jellemstruktúrájának megfelelően reagál a Bach-virágenergiákra: az egyik tétovázva és lassan, a másik határozottan és gyorsan.
Az is különbség, hogy az ember akut lelki válságban van-e („A' sík), vagy inkább krónikus lelkiállapotot („B" sík) akar harmonizálni: minél akutabb a helyzet, annál gyorsabban lesz érezhető a Bach-virágok hatása. Minél el-fogulatlanabb marad az ember, és minél kevésbé szilárdak az elképzelései a várt hatásról, annál több szabadságot ad belső irányításának, hogy új ösztön­zéseket nyújtson, és hatékony változásokat indítson be.

 
A Bach-virágerápia folyamata


A lelki problémával küzdő páciens felkeresi a számára legszimpatikusabb Bach-virágterapiás szakembert, akiről, vagy hallott már valamit, vagy egyszerűen, úgy érzi, ő lesz az, aki segíteni tud neki.
A terápia  alkalmanként kb. 1 órás beszélgetés, ahol a beszélgetést kérő útkereső elmondja milyen problémák gyötrik az életben. A terapeuta, először is életmód tanácsot ad, arra nézve, hogy milyen módon tud a kereső szembenézni a problémáival és megoldani azokat.

 
Teremtés és Sors

„A betegség nem kegyetlenség, nem is büntetés, hanem egyfajta korrekció. A lé­lek eszköze, amellyel rámutat hibáinkra, hogy visszatartson a nagyobb tévedések elkövetésétől, megakadályozza, hogy további kárt okozzunk, és visszavezessen az igazság és fény útjára, amelyről soha nem kellett volna letérnünk."
Amilyen radikálisnak tűnnek ezek a gondolatok némelyeknek még ma is, éppolyan következetesek, ha megértjük és elfogadjuk a feltevéseket, ame­lyekből Bach - a vele szellemi rokonságban álló Hippokratészhesz és Para­celsushoz hasonlóan - kiindult.

 
A betegség lényege
A betegség lényegének megértéséhez először néhány alapvető igazsággal kell megismerkednünk. Az első igazság az, hogy az embernek Lelke van és ez igazi önmaga, Hatalmas, Isteni Lény, minden dolgok Teremtőjének Gyermeke, amelynek a test - a Lélek földi temploma - csupán gyenge utánzata. Lelkünk, a bennünk lakó Istenség, megszabja életünket, ahogyan neki tetszik; vezet, védelmez és bátorít minket, amennyire rábízzuk magunkat, éberen és jóakaratúan mindig arra törekszik, hogy jobbulásunkra vezessen bennünket. Magasabb Énünk, mint a Mindenható Szikrája, legyőzhetetlen és halhatatlan.


 
Erények és hiányosságok
Életfeladatunk tartalma vagy potenciáljai, amit a személyiségnek kell kifejeznie, nem konkrét természetűek. Felsőbb eszmei kvalitások, melyeket Edward Bach „isteni tulajdonságoknak" vagy »felsőbb természetünk eré­nyeinek" nevez. Ide tartozik például a szelídség és az erő, a bátorság és az állhatatosság, a bölcsesség, az öröm és a céltudatosság.

 
Egészség és betegség
Minden ember önkéntelenül arra vágyik, hogy harmóniában éljen. A ter­mészet, a nagy kozmikus energiatér arra törekszik, hogy a leghatékonyabb, azaz a harmonikus energiaállapotot megteremtse.
Egészség: Ha a személyiség a lélekkel teljes összhangban cselekedne, úgy az ember teljes harmóniában élne. Az univerzális teremtőenergia szabadon áramlana, és a személyiség életpályáján kifejezésre jutna. Az ember erős, egészséges és boldog volna a nagy kozmikus energiatér harmonikusan vib­ráló részeként.

 
A betegség okai
Hogyan támad a lélek és a személyiség között ez a diszharmónia és ezzel a be­tegség? Nemcsak Bach látja az okokat a szellemi tévedésekben vagy a szelle­mi törvények figyelmen kívül hagyásában. Ezek a szellemi törvények min­den idők bölcseleti tanításaiban és az Újtestamentumban is megtalálhatók.

 

Teremtés és Sors  
„A betegség nem kegyetlenség, nem is büntetés, hanem egyfajta korrekció. A lé­lek eszköze, amellyel rámutat hibáinkra, hogy visszatartson a nagyobb tévedések elkövetésétől, megakadályozza, hogy további kárt okozzunk, és visszavezessen az igazság és fény útjára, amelyről soha nem kellett volna letérnünk."
Amilyen radikálisnak tűnnek ezek a gondolatok némelyeknek még ma is, éppolyan következetesek, ha megértjük és elfogadjuk a feltevéseket, ame­lyekből Bach - a vele szellemi rokonságban álló Hippokratészhesz és Para­celsushoz hasonlóan - kiindult.
  • Az emberi lét és az ember ezen a Földön egy nagyobb teremtéseszme ré­sze. Egy nagy, mindent átfogó egységben élünk, egy magasabb rendű koz­mikus energiatérben, mint egy sejt az emberi testben.
  • Az ember kétfélesége, páratlan egyénisége és individuális tulajdonságai folytán egyszersmind létfontosságú része a felsőbb egységnek, a nagyobb egésznek.
  • Minthogy a teremtés egység, mindegyikünk mindennel kapcsolatban áll, mégpedig egy közös, felsőbb, hatalmas energia által, ami nevezhető „te­remtőerőnek", „univerzális életelvnek", „kozmikus elvnek", „szeretetnek" vagy egészen egyszerűen „Istennek".
  • Minden egyes ember fejlődése, mint minden ebben az univerzumban - az ablakok jégvirágaitól kezdve egészen a bolygórendszerek keletkezéséig és megsemmisüléséig-, belső törvényszerűség szerint megy végbe, miközben a makrokozmosz törvényei a megjelenési formák összes síkján ismétlődnek. Ebben a rendben minden embernek megvan a maga helye vagy sze­repe, sajátos potenciálokkal, megvan az élettetve, a rendeltetése, vagy hogy nevezni akarjuk.
  • Minden ember - a nagyobb teremtéseszme részeként - halhatatlan lélek-kel rendelkezik, ami valódi énje, mélymaga, az, ami tulajdonképpen ő. Emellett mindenki halandó személyiség: ez az énje, amit a Földön megtestesít.
  • A lélekkel szoros kapcsolatban áll a felsőbb én - vagy a belső irányítás -, ő a közvetítő a lélek és a személyiség között.
  • A lélek ismeri az ember mindenkori életfeladatát, és arra törekszik, hogy az életfeladatot a hús-vér személyiség által és a konkrét realitásba átültesse.
  • Ez az életfeladat a személyiség számára eleinte nem tudatos.
* Mechtild Scheffer - Az eredeti Bach-virágterápia (Magyar Könyvklub - 2001)
 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

"Kezdetben apró dolgokért mondtam köszönetet.Aztán minél hálásabb lettem,annál nagyobb lett a jutalmam.Hát persze,hiszen minden,amire az ember összpontosít,növekedésnek indul.Ha a jóra koncentrálsz az életedben,azzal még több jót teremtesz.A hála a nagy szorzó."