Olajaink élettani hatása
Számtalan betegségen tudnak segíteni olajaink:
Autoimmun betegség
Bőr problémák és ápolás
Csontritkulás
Emésztő rendszer problémái
Epe Fogyókúra
Gyulladás csökkentő
Hasnyálmirigy Hólyag,vese,
prosztata Idegrendszer
Immunredszer
Izületi problémák
Kismamák
Koleszterin csökkentő Máj
Menstruációs Pajzsmirigy
Rák Szem Szív - és érrendszer
Tüdő és légutak
Vércukor
Vérkeringés
Vérnyomás
Bőr problémák és ápolás
Csontritkulás
Emésztő rendszer problémái
Epe Fogyókúra
Gyulladás csökkentő
Hasnyálmirigy Hólyag,vese,
prosztata Idegrendszer
Immunredszer
Izületi problémák
Kismamák
Koleszterin csökkentő Máj
Menstruációs Pajzsmirigy
Rák Szem Szív - és érrendszer
Tüdő és légutak
Vércukor
Vérkeringés
Vérnyomás
A növényi olajok telítetlen zsírsavakban, valamint
E-vitaminban gazdagok ellentétben az állati zsírokkal, melyek káros
koleszterint és főleg telített zsírsavakat tartalmaznak. A telített
zsírok túlzott fogyasztása, nagymértékben megnöveli a kóros szív- és
érrendszeri megbetegedések kockázatát, ugyanis feleslegként lerakódnak,
elzárják az ereket, és növelik a koleszterinszintet. A növényolajok
energiatartalma megegyezik ugyan az állati zsírokéval, de nem
tartalmaznak koleszterint. Szervezetünknek telítetlen zsírsavakra van
szüksége, melyek a szervezetbe jutva támogatják az idegműködést,
hormonokat termelnek, fokozzák a zsíranyagcserét.
A telítetlen zsírsavak között megkülönböztetünk egyszeresen ill. többszörösen telítetlen zsírsavakat. A többszörösen telítetlen zsírsavak csoportjába tartoznak az omega-6- és az omega-3-, azaz az esszenciális zsírsavak. Mindkettő részt vesz a hormonszerű vegyi hírvivő anyagok, a prosztaglandinok termelésében.
Ezeknek többek között gyulladásszabályozó és vérzésgátló hatásuk van. Szerepük van még a sejthártyák felépítésében, a zsírok szervezeten belüli szállításában.
Az omega-6-zsírsavak (linolsav-származékok) fő forrása pl. napraforgóolaj. Egy felnőtt napi szükséglete kb. 4 g, mely 2 kávéskanál napraforgóolajnak, ill. 1 marék mandulának vagy diónak felel meg. Valamivel nagyobb mennyiségben védelmet nyújthat a szívkoszorúér-betegséggel szemben, 25 g-nál több napi bevitel azonban fokozza a szabad gyökök termelődését.
Az omega-3-zsírsavak (linolénsav-származékok) szabályozzák a vér koleszterinszintjét (a jó/rossz koleszterin arányát) és csökkentik a szívbetegségek kockázatát. Legnagyobb mennyiségben a feketecsalán és a lenmag olaja tartalmazza. Egy felnőtt napi szükséglete kb 4g, mely 2 kávéskanál lenolajnak felel, meg.
A különböző magokból készült olajok zsírsavösszetétele egymástól eltérő, de jellemző az adott olajra. Ennek köszönhetö, hogy a különféle olajok szervezetünk más-más területén feltik ki betgségek megelőző és gyógyító hatásukat.
A telítetlen zsírsavak között megkülönböztetünk egyszeresen ill. többszörösen telítetlen zsírsavakat. A többszörösen telítetlen zsírsavak csoportjába tartoznak az omega-6- és az omega-3-, azaz az esszenciális zsírsavak. Mindkettő részt vesz a hormonszerű vegyi hírvivő anyagok, a prosztaglandinok termelésében.
Ezeknek többek között gyulladásszabályozó és vérzésgátló hatásuk van. Szerepük van még a sejthártyák felépítésében, a zsírok szervezeten belüli szállításában.
Az omega-6-zsírsavak (linolsav-származékok) fő forrása pl. napraforgóolaj. Egy felnőtt napi szükséglete kb. 4 g, mely 2 kávéskanál napraforgóolajnak, ill. 1 marék mandulának vagy diónak felel meg. Valamivel nagyobb mennyiségben védelmet nyújthat a szívkoszorúér-betegséggel szemben, 25 g-nál több napi bevitel azonban fokozza a szabad gyökök termelődését.
Az omega-3-zsírsavak (linolénsav-származékok) szabályozzák a vér koleszterinszintjét (a jó/rossz koleszterin arányát) és csökkentik a szívbetegségek kockázatát. Legnagyobb mennyiségben a feketecsalán és a lenmag olaja tartalmazza. Egy felnőtt napi szükséglete kb 4g, mely 2 kávéskanál lenolajnak felel, meg.
A különböző magokból készült olajok zsírsavösszetétele egymástól eltérő, de jellemző az adott olajra. Ennek köszönhetö, hogy a különféle olajok szervezetünk más-más területén feltik ki betgségek megelőző és gyógyító hatásukat.
Autoimmun betegség
Autoimmun betegség panaszainak enyhítésére az alábbi olajokat ajánljuk:
Feketecsalán ét- és saláta olaj (perilla)
A feketecsalán magjából hidegen
sajtolt olaj 95%-a élelmiszer kiegészítőként, kapszulázva kerül a
fogyasztókhoz. Az ázsiai konyhában a perilla olajjal főznek is. Ezen
túlmenően vannak dietetikus gyógyszerek is, amelyeket anyagcsere
zavarokra ajánlanak. Ezek viszonylag magas dózisban tartalmazzák az
olajat. A szakirodalomban nagyon sokat foglalkoznak a belsőleges
hatással, és sok előnyös tulajdonságát taglalják: hatásos a
szívinfarktus ismétlődés, mellrák és végbélrák, reumás eredetű izületi
gyulladás, végbélgyulladás, érelmeszesedés, valamint többféle autoimmun
megbetegedés esetében, csökkenti a szívaritmiát, és a trombózis
veszélyt, támogatja a sejtmegújulást. A vörösborban található
fenolokkal, C-vitaminnal, vassal, stb. kombinálva különösen effektívnek
tartják. Több helyen leírják kedvező hatását az Alzheimer-kóros
betegekre vonatkozóan is. 60%-ban tartalmaz omega 3 telítetlen
zsírsavat, emiatt fogyasztása a hal-olaj helyett is ajánlott.
Bőr problémák és ápolás
Bőr problémák és ápolás panaszainak enyhítésére az alábbi olajokat ajánljuk:
Sárgabarackmag ét- és saláta olaj
Igen gyors idegnyugtató, lefekvés
előtt altatóként is használható, segíti a pajzsmirigy működését, könnyen
felszívódó. A vitamint tartalmaz, valamint B-17 vitamint, mely
köztudottan rákellenes hatású. A kozmetikai ipar kiváló bőrregeneráló
hatása miatt szívesen alkalmazza.
Meggymag ét- és saláta olaj
Kellemes ízű és aromájú étolaj.
Szervezetünk számára E-vitamin és flavonoid tartalmának köszönhetően
biológiailag értékes tápanyag. A szívre és az érrendszerre ható
keringést javító összetevőket tartalmaz. A kozmetikai ipar arckrémek és
testápolók készítéséhez használja, mivel fokozza a bőr vérkeringését,
gátolja öregedését, regenerálja a bőrt, hidratáló- fényvédő hatású,
antioxidáns hatásánál fogva rugalmassá teszi a bőrerek falát. Kedvezően
befolyásolja a vér koleszterin.
Mandula ét- és saláta olaj
A mandulaolaj fogyasztását a népi
gyógyászat (napi három-négy kávéskanálnyit) légúti lerakódások,
tüdőgyulladás, hasfájás esetére javasolta, gyermekeknél pedig
hashajtóként is ajánlotta. Igen kiváló hatású a száraz és érzékeny
bőrre, ezért a bőrápoló kozmetikumok fontos alkotóeleme, gazdag
vitaminokban (A, B1, B2, B6, E) és ásványi anyagokban, illetve
nélkülözhetetlen telítetlen zsírsavakban.Védi, táplálja és nyugtatja a
bőrt. Könnyen felszívódik.Nagy molekuláinak köszönhetõen a nehéz olajak
közé tartozik, ezért hosszan tartó masszázshoz használják. Naponta 2
evõkanálnyi mandulaolaj ételben vagy italban elfogyasztva csökkenti az
emelkedett vérzsír-értékeket (LDL koleszterin és triglicerid), enyhíti
az éhségérzetet. Méregteleníti a szervezetet, táplálja a
nyálkahártyákat.
Ligetszépe ét- és saláta olaj (Oenothera olaj)
Elsősorban a kozmetikai és
gyógyászati iparban használják. Az emberi szervezet számára nagyon
fontos bőrápoló zsírsavakat és Y-linolénsavakat tartalmaz, amely enyhíti
a menstruáció előtti panaszokat, az allergiás eredetű ekcémát,
csökkenti a vércukorszintet. Emellett fontos szerepe lehet a
hiperaktivitás, skizofrénia, az ízületi gyulladás, az alkoholizmus,
pszichés eredetű étvágytalanság és a Parkinson-kór kezelésében. Enyhíti
az öregedést kísérő tüneteket, sclerosis multiplex esetében javítja a
gyógyszeres kezelés hatékonyságát. Befolyásolja a szervezet
hőháztartását, a normál testsúly fenntartását. Segít a betegségek utáni
gyors felépülésben.
Argán olaj
Az argán fa csonthéjas termésének
magjaiból, hidegen sajtolással kinyert olaj az argánolaj.
Az argan fa a föld egyik legidősebb fafajtája. A világon egyedül Marokkó
délnyugati részén él, ellentmondva a sivatag törvényeinek. Illatos
olaja Marokkó folyékony aranyának számít, mivel a betegségek
megelőzésére és kezelésére szolgál, valóságos élet elixírként.
Az argan olaj 80%-ban esszenciális zsírsavakból épül fel, rendkívül
magas az alfa-tokoferol (természetes E-vitamin) tartalma, ezen kívül
gazdag A- és D-vitaminbanban, így az összetevők magas szabadgyök
megkötő tulajdonsága révén megóvja a bőrt a külső és belső károsító
anyagok okozta idő előtti elváltozásoktól.
Az Argán olaj általános hatásai:
gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, nedvesség megkötő, revitalizáló,
gombaölő, baktériumölő, vérellátást javító, sejtfalvédő, immunrendszer
erősítő, intenzív zsírégető.
Felhasználási területe:
Fürdés, vagy tusolás után a bőrön vékony, jól befogadható réteget képez.
Pattanásokra, ekcémára, neurodermitisre, leégésre fényvédő hatású,
védelmet nyújt az UV- sugarak ellen ( 5-ös faktorú), érzékeny- száraz
bőrre, hajhullásra, száraz, törékeny hajra (pakolásként csodákat tesz a
hajjal), narancsbőr ellen, reumatikus megbetegedések ellen, antioxidáns
volta miatt bizonyos daganatos megbetegedések esetén jótékony hatású,
érelmeszesedésre, magas vérnyomásra, keringési zavarok esetén,
szívkoszorú-ér betegség ellen, a szívinfarktus rizikójának
csökkentésére.
Ajánlott mennyiség:
3 teáskanál naponta, a kész ételhez fogyasztva.
Szőlőmag ét- és saláta olaj
Csodálatos bőrápoló
tulajdonságainak köszönhetően ideális bőrvédő kozmetikai alapanyag,
amely masszázsolajként és az aromaterápiában is kedvelt. Lágy összehúzó
tulajdonságának köszönhetően segít a bőr feszességének és természetes
nedvességtartalmának megőrzésében, a sebek gyógyulásában. Étolajként
kitűnően harmonizál salátákkal szószokkal mártásokkal. Nagy százalékban
tartalmaz telítetlen zsírsavakat, emellett tartalmaz E és C-vitamint,
valamint Béta-karotint. Kedvezően befolyásolja a vér koleszterin
tartalmát, erősen antioxidáns hatású, védi a sejtek genetikai anyagát.
Csontritkulás
Csontritkulás panaszainak enyhítésére az alábbi olajokat ajánljuk:
Mák ét- és saláta olaj
A készítmény több mint 50%-ban
tartalmaz többszörösen telítetlen zsírsavat,
omega-6 telítetlen zsírsavat, egyszeresen telítetlen zsírsavból az
olajsavat tartalmazza. A telített zsírsavak többszörösen telítetlen
termékekkel való helyettesítése az étrendben kedvezően befolyásolja a
vér összes, és LDL-koleszterin, szintjét. Növeli a szellemi
teljesítőképességet. Idegerősítő, idegfájdalom csökkentő, nyugtató,
altató hatású. A csontozat első számú természetes segítője. Megállítja a
csontszövetek leépülési folyamatát, majd elkezdi építeni azt.
Szója ét- és saláta olaj
A szójaolaj zsírsavösszetétele, a
telített és a telítetlen zsírsavak aránya igen kedvező. A legfontosabb
növényi esszenciális zsírsavforrás egyike, mert nem csak n-6, hanem n-3
zsírsavakat is tartalmaz. A szójaolaj a margaringyártás alapanyaga.
Számos növényben, sok hüvelyesben, így a szójában is, nagy mennyiségben
találhatók a fitoösztrogének közé sorolható izoflavonok, melyek
ösztrogénhez (nemi hormon) hasonlók, de gyengébb aktivitásúak, viszont a
növényekben sokkal nagyobb koncentrációban vannak jelen, mint a vérben.
A fito-ösztrogének szerkezeti és funkcionális hasonlóságuknak
köszönhetően, a nemi hormonokhoz hasonlóan védő szerepet játszanak a
menopausa, a csontritkulás, a szív- és érrendszeri és a daganatos
megbetegedésekben.
Emésztő rendszer problémái
Emésztő rendszer problémái panaszainak enyhítésére az alábbi olajokat ajánljuk:
Feketebors ét- és saláta olaj
Borsra jellemző kellemes ízű és
illatú fűszer olaj, ételek ízesítéséhez, húsok pácolására kiválóan
alkalmas. Élénkíti a vérkeringést, serkenti az emésztést, normalizálja a
renyhe bélmozgást és ösztönzi a vörösvérsejtek képződését.
Kapor ét- és saláta olaj
Tömény kapor ízű és aromájú –
különleges étolaj. Főzelékek, öntetek, saláták ízesítéséhez kiválóan
alkalmas. Rendszeres fogyasztása esetén a tejkiválasztást serkenti,
étvágygerjesztő, emésztést javító hatású.
Ligetszépe ét- és saláta olaj (Oenothera olaj)
Elsősorban a kozmetikai és
gyógyászati iparban használják. Az emberi szervezet számára nagyon
fontos bőrápoló zsírsavakat és Y-linolénsavakat tartalmaz, amely enyhíti
a menstruáció előtti panaszokat, az allergiás eredetű ekcémát,
csökkenti a vércukorszintet. Emellett fontos szerepe lehet a
hiperaktivitás, skizofrénia, az ízületi gyulladás, az alkoholizmus,
pszichés eredetű étvágytalanság és a Parkinson-kór kezelésében. Enyhíti
az öregedést kísérő tüneteket, sclerosis multiplex esetében javítja a
gyógyszeres kezelés hatékonyságát. Befolyásolja a szervezet
hőháztartását, a normál testsúly fenntartását. Segít a betegségek utáni
gyors felépülésben.
Mandula ét- és saláta olaj
A mandulaolaj fogyasztását a népi
gyógyászat (napi három-négy kávéskanálnyit) légúti lerakódások,
tüdőgyulladás, hasfájás esetére javasolta, gyermekeknél pedig
hashajtóként is ajánlotta. Igen kiváló hatású a száraz és érzékeny
bőrre, ezért a bőrápoló kozmetikumok fontos alkotóeleme, gazdag
vitaminokban (A, B1, B2, B6, E) és ásványi anyagokban, illetve
nélkülözhetetlen telítetlen zsírsavakban.Védi, táplálja és nyugtatja a
bőrt. Könnyen felszívódik.Nagy molekuláinak köszönhetõen a nehéz olajak
közé tartozik, ezért hosszan tartó masszázshoz használják. Naponta 2
evõkanálnyi mandulaolaj ételben vagy italban elfogyasztva csökkenti az
emelkedett vérzsír-értékeket (LDL koleszterin és triglicerid), enyhíti
az éhségérzetet. Méregteleníti a szervezetet, táplálja a
nyálkahártyákat.
Paprikamag ét- és saláta olaj
Kellemes ízű és aromájú, speciális
étolaj. Húsok, halételek, szendvicsek ízesítésére kiválóan alkalmas.
Kis mennyisége miatt használata korlátozott. Felhasználása főként saláta
olajként javasolható, de minden olyan ételhez, ahol paprika ízre vagy
az étel festésére van szükség. Linolsav tartalma igen magas (cca. 70%).
C-vitaminban gazdag, emésztést serkentő, kapszacin tartalma miatt
élénkíti a keringést, serkenti az idegműködést. Reumás betegeknél a
bőrön át bedörzsölőszerként is használatos, kapszacin tartalma jótékony
hatású az övsömör esetén.
Sáfrányos szeklicemag ét- és saláta olaj
Emésztő- és a vizelet-
kiválasztórendszer erősítésére ajánljuk Ételbe keverve javíthatjuk a
tápanyagok beépülését a szervezetbe, megerősíthetjük általa az
emésztésünket. Fogyasztásával támogatható a szív- és keringési rendszer
működése. Elősegíthetjük vele a vese és a hólyag kiegyensúlyozott
munkáját (gyermekkori ágybavizelés, időseknél inkontinencia).
Epe
Epe panaszainak enyhítésére az alábbi olajokat ajánljuk:
Fogyókúra
Fogyókúra panaszainak enyhítésére az alábbi olajokat ajánljuk:
Lenmag ét- és saláta olaj
Magas Ω-3 zsírsav tartalmú olaj.A
lenmagolajat elterjedten használják ipari, kozmetikai, gyógyászati
célokra egyaránt. Az olaj – a lecitin, keserű anyag – kéksav-glikozidák
tartalma miatt -, mint gyógyászati anyag használatos. Különösen a
gyulladásos betegségek kezelésére is használják. A hidegen préselt olaj
ásványi sókban, vitaminokban gazdag, zsírsavai megkötik a nehézfémsókat,
csökkentik a trombózis veszélyt, a szívbetegségek esélyét, ezért mint
étkezési olaj is nagyon egészséges. A vérsűrűség természetes
csökkentője. Alacsonyan tartja a vérzsírok szintjét, csökkenti a magas
vérnyomást, illetve segít abban, hogy az erek megőrizzék rugalmasságukat
és védik őket a gyulladásoktól, tehát elősegítik a jó vérkeringést.
Természetes gyulladáscsökkentő, így megelőzi vagy enyhíti az asztma,
ízületi gyulladás, menstruációs görcsök, migrénes fejfájások
tüneteit.Javítja a szem hajszálereinek vérellátását. Száraz bőr (hámlás)
esetén a tüneteket megszünteti.Fogyasztása segít a fogyókúrában is
(zsírégető hatású), és a cukorbetegség megelőzésében.
Gyulladás csökkentő
Gyulladás csökkentő panaszainak enyhítésére az alábbi olajokat ajánljuk:
Fűszerkömény ét- és saláta olaj
Az ókori hagyomány szerint
általános gyengeség, gyulladások, bőrproblémák, női panaszok, megfázás
és fejfájás ellen használták. A kömény-olaj különös bőrápoló hatását már
Nofretete, egyiptomi királynő is ismerte.Állítólag ez az olaj volt a
királynő szépségének és vitalitásának egyik titka. A köményt vízhajtó
szerként és puffadásgátlóként alkalmazzák. A benne lévő damascenin
görcsoldó és rövid távú vérnyomás-csökkentő hatást fejt ki. A növényt
tejkiválasztást serkentő szerként és féregtelenítőként is használják.
Lenmag ét- és saláta olaj
Magas Ω-3 zsírsav tartalmú olaj.A
lenmagolajat elterjedten használják ipari, kozmetikai, gyógyászati
célokra egyaránt. Az olaj – a lecitin, keserű anyag – kéksav-glikozidák
tartalma miatt -, mint gyógyászati anyag használatos. Különösen a
gyulladásos betegségek kezelésére is használják. A hidegen préselt olaj
ásványi sókban, vitaminokban gazdag, zsírsavai megkötik a nehézfémsókat,
csökkentik a trombózis veszélyt, a szívbetegségek esélyét, ezért mint
étkezési olaj is nagyon egészséges. A vérsűrűség természetes
csökkentője. Alacsonyan tartja a vérzsírok szintjét, csökkenti a magas
vérnyomást, illetve segít abban, hogy az erek megőrizzék rugalmasságukat
és védik őket a gyulladásoktól, tehát elősegítik a jó vérkeringést.
Természetes gyulladáscsökkentő, így megelőzi vagy enyhíti az asztma,
ízületi gyulladás, menstruációs görcsök, migrénes fejfájások
tüneteit.Javítja a szem hajszálereinek vérellátását. Száraz bőr (hámlás)
esetén a tüneteket megszünteti.Fogyasztása segít a fogyókúrában is
(zsírégető hatású), és a cukorbetegség megelőzésében.
Hasnyálmirigy
Hasnyálmirigy panaszainak enyhítésére az alábbi olajokat ajánljuk:
Hólyag,vese, prosztata
Hólyag,vese, prosztata panaszainak enyhítésére az alábbi olajokat ajánljuk:
Héjnélküli tökmag ét- és saláta olaj
Kiváló étolajként (elsősorban
saláta olaj) használatos, az ára miatt főleg a nyugati államokban. Az
utóbbi években, mint gyógyolajat kapszulázva is forgalmazzák, de
elterjedten használja a kozmetikai ipar is.A gyógyászatban – főleg a
fájdalmas vizeletürítés, prosztata problémák enyhítésére, megelőzésére
használatos. Fogyasztása fokozza a szervezet ellenálló képességét,
valamint szellemi- testi teljesítőképességét. Kedvezően befolyásolja az
agyi vérkeringést. Csökkenti a koleszterin szintet, s ezáltal a
szívinfarktus előfordulásának valószínűségét.
Érelmeszesedés ellen is jól hasznosul, lassítja azt. Bőrgyulladások
kezelésére, és még számtalan – az orvosok által előírt – gyógykezelések
kiegészítéseként használatos.
Sáfrányos szeklicemag ét- és saláta olaj
Emésztő- és a vizelet-
kiválasztórendszer erősítésére ajánljuk Ételbe keverve javíthatjuk a
tápanyagok beépülését a szervezetbe, megerősíthetjük általa az
emésztésünket. Fogyasztásával támogatható a szív- és keringési rendszer
működése. Elősegíthetjük vele a vese és a hólyag kiegyensúlyozott
munkáját (gyermekkori ágybavizelés, időseknél inkontinencia).
Idegrendszer
Idegrendszer panaszainak enyhítésére az alábbi olajokat ajánljuk:
Sárgabarackmag ét- és saláta olaj
Igen gyors idegnyugtató, lefekvés
előtt altatóként is használható, segíti a pajzsmirigy működését, könnyen
felszívódó. A vitamint tartalmaz, valamint B-17 vitamint, mely
köztudottan rákellenes hatású. A kozmetikai ipar kiváló bőrregeneráló
hatása miatt szívesen alkalmazza.
Petrezselyem ét- és saláta olaj
Tömény petrezselyem ízű és
aromájú, különleges étolaj. Levesek, öntetek, saláták ízesítéséhez
kiválóan alkalmas. Enyhe nyugtató, illetve vizelethajtó hatású.
Kiválóan alkalmas szájüregi fertőzések esetén, valamint idegi eredetű
emésztési bántalmakra. Szívelégtelenség következtében fellépő
folyadék-felhalmozódás (ödéma) esetén. Külsőleg a bőrrák kiegészítő
kezelésére is ajánlott, valamint különösen jótékony a bőr T-sejtjeinek
lymphómás megbetegedéseinél való problémák enyhítésére.
Paprikamag ét- és saláta olaj
Kellemes ízű és aromájú, speciális
étolaj. Húsok, halételek, szendvicsek ízesítésére kiválóan alkalmas.
Kis mennyisége miatt használata korlátozott. Felhasználása főként saláta
olajként javasolható, de minden olyan ételhez, ahol paprika ízre vagy
az étel festésére van szükség. Linolsav tartalma igen magas (cca. 70%).
C-vitaminban gazdag, emésztést serkentő, kapszacin tartalma miatt
élénkíti a keringést, serkenti az idegműködést. Reumás betegeknél a
bőrön át bedörzsölőszerként is használatos, kapszacin tartalma jótékony
hatású az övsömör esetén.
Mák ét- és saláta olaj
A készítmény több mint 50%-ban
tartalmaz többszörösen telítetlen zsírsavat,
omega-6 telítetlen zsírsavat, egyszeresen telítetlen zsírsavból az
olajsavat tartalmazza. A telített zsírsavak többszörösen telítetlen
termékekkel való helyettesítése az étrendben kedvezően befolyásolja a
vér összes, és LDL-koleszterin, szintjét. Növeli a szellemi
teljesítőképességet. Idegerősítő, idegfájdalom csökkentő, nyugtató,
altató hatású. A csontozat első számú természetes segítője. Megállítja a
csontszövetek leépülési folyamatát, majd elkezdi építeni azt.
Kendermag ét- és saláta olaj
Kesernyés ízű, semleges illatú
olaj. Magas esszenciális zsírsavtartalma miatt a gyógyszeriparban és az
egészséges táplálkozásban egyaránt fontos szerepe van.
Az ipari kender levelében karotin, kalciummalát, magjában keserű és
zsíros olaj, valamint lecitin, koleszterin és gyanta van. A kender olaj
bőrbetegségek: foltok, kiütések, viszketegség kezelésére is jó hatással
van.
A kendermag jelentős mennyiségű niacint is tartalmaz, amely a B-vitamin
komplex fontos tagja és igen aktív szerepet tölt be az idegrendszer
működésében, az egészséges bőr-, nyelv- és emésztőtraktus szöveteinek
fenntartásában, de a nemi hormonok szintéziséhez is elengedhetetlen.
Mivel az esszenciális zsírsavaknak kiemelkedően fontos szerepük van a
bőr és más szövetek fiatalon tartásában, megakadályozza a bőr
kiszáradását és kicserepesedését, pikkelyezettségét, így szóba jöhet
kozmetikai készítményekben is.
Búzacsíra ét- és saláta olaj
Kellemes ízű, aromájú étolaj. Az
agy és idegrendszer egészségét szolgálja. A sportolók elsősorban
állóképességük növeléséért becsülik. Az E- vitaminnak természetben
fellelhető egyik legbőségesebb forrása. A növényolajok közül
kiemelkedően nagy (extraordinarily high) mennyiségben tartalmaz
biológiailag értékes „minor” vegyületeket: tokoferolokat (0,3-0,5%)
szterineket. Ezért gyógyhatású élelmiszerként („health food”-ként)
használható.
Zsírsavösszetétele is kedvező: esszenciális zsírsavtartalma 50-70%.
Immunredszer
Immunredszer panaszainak enyhítésére az alábbi olajokat ajánljuk:
Héjnélküli tökmag ét- és saláta olaj
Kiváló étolajként (elsősorban
saláta olaj) használatos, az ára miatt főleg a nyugati államokban. Az
utóbbi években, mint gyógyolajat kapszulázva is forgalmazzák, de
elterjedten használja a kozmetikai ipar is.A gyógyászatban – főleg a
fájdalmas vizeletürítés, prosztata problémák enyhítésére, megelőzésére
használatos. Fogyasztása fokozza a szervezet ellenálló képességét,
valamint szellemi- testi teljesítőképességét. Kedvezően befolyásolja az
agyi vérkeringést. Csökkenti a koleszterin szintet, s ezáltal a
szívinfarktus előfordulásának valószínűségét.
Érelmeszesedés ellen is jól hasznosul, lassítja azt. Bőrgyulladások
kezelésére, és még számtalan – az orvosok által előírt – gyógykezelések
kiegészítéseként használatos.
Fokhagyma ízű napraforgó ét- és saláta olaj
Kellemes fokhagyma ízű és aromájú
speciális étolaj. Húsok pácolásához, saláták ízesítéséhez kiválóan
alkalmas. Rendszeres fogyasztása esetén csökkenti a koleszterinszintet,
megelőzi a vérrög képződést, az immunitást fokozza, a vérnyomást kis
mértékben csökkenti.
Ligetszépe ét- és saláta olaj (Oenothera olaj)
Elsősorban a kozmetikai és
gyógyászati iparban használják. Az emberi szervezet számára nagyon
fontos bőrápoló zsírsavakat és Y-linolénsavakat tartalmaz, amely enyhíti
a menstruáció előtti panaszokat, az allergiás eredetű ekcémát,
csökkenti a vércukorszintet. Emellett fontos szerepe lehet a
hiperaktivitás, skizofrénia, az ízületi gyulladás, az alkoholizmus,
pszichés eredetű étvágytalanság és a Parkinson-kór kezelésében. Enyhíti
az öregedést kísérő tüneteket, sclerosis multiplex esetében javítja a
gyógyszeres kezelés hatékonyságát. Befolyásolja a szervezet
hőháztartását, a normál testsúly fenntartását. Segít a betegségek utáni
gyors felépülésben.
Izületi problémák
Izületi problémák panaszainak enyhítésére az alábbi olajokat ajánljuk:
Feketecsalán ét- és saláta olaj (perilla)
A feketecsalán magjából hidegen
sajtolt olaj 95%-a élelmiszer kiegészítőként, kapszulázva kerül a
fogyasztókhoz. Az ázsiai konyhában a perilla olajjal főznek is. Ezen
túlmenően vannak dietetikus gyógyszerek is, amelyeket anyagcsere
zavarokra ajánlanak. Ezek viszonylag magas dózisban tartalmazzák az
olajat. A szakirodalomban nagyon sokat foglalkoznak a belsőleges
hatással, és sok előnyös tulajdonságát taglalják: hatásos a
szívinfarktus ismétlődés, mellrák és végbélrák, reumás eredetű izületi
gyulladás, végbélgyulladás, érelmeszesedés, valamint többféle autoimmun
megbetegedés esetében, csökkenti a szívaritmiát, és a trombózis
veszélyt, támogatja a sejtmegújulást. A vörösborban található
fenolokkal, C-vitaminnal, vassal, stb. kombinálva különösen effektívnek
tartják. Több helyen leírják kedvező hatását az Alzheimer-kóros
betegekre vonatkozóan is. 60%-ban tartalmaz omega 3 telítetlen
zsírsavat, emiatt fogyasztása a hal-olaj helyett is ajánlott.
Lenmag ét- és saláta olaj
Magas Ω-3 zsírsav tartalmú olaj.A
lenmagolajat elterjedten használják ipari, kozmetikai, gyógyászati
célokra egyaránt. Az olaj – a lecitin, keserű anyag – kéksav-glikozidák
tartalma miatt -, mint gyógyászati anyag használatos. Különösen a
gyulladásos betegségek kezelésére is használják. A hidegen préselt olaj
ásványi sókban, vitaminokban gazdag, zsírsavai megkötik a nehézfémsókat,
csökkentik a trombózis veszélyt, a szívbetegségek esélyét, ezért mint
étkezési olaj is nagyon egészséges.
A vérsűrűség természetes
csökkentője. Alacsonyan tartja a vérzsírok szintjét, csökkenti a magas
vérnyomást, illetve segít abban, hogy az erek megőrizzék rugalmasságukat
és védik őket a gyulladásoktól, tehát elősegítik a jó vérkeringést.
Természetes gyulladáscsökkentő, így megelőzi vagy enyhíti az asztma,
ízületi gyulladás, menstruációs görcsök, migrénes fejfájások
tüneteit.Javítja a szem hajszálereinek vérellátását. Száraz bőr (hámlás)
esetén a tüneteket megszünteti.Fogyasztása segít a fogyókúrában is
(zsírégető hatású), és a cukorbetegség megelőzésében.
Ligetszépe ét- és saláta olaj (Oenothera olaj)
Elsősorban a kozmetikai és
gyógyászati iparban használják. Az emberi szervezet számára nagyon
fontos bőrápoló zsírsavakat és Y-linolénsavakat tartalmaz, amely enyhíti
a menstruáció előtti panaszokat, az allergiás eredetű ekcémát,
csökkenti a vércukorszintet. Emellett fontos szerepe lehet a
hiperaktivitás, skizofrénia, az ízületi gyulladás, az alkoholizmus,
pszichés eredetű étvágytalanság és a Parkinson-kór kezelésében. Enyhíti
az öregedést kísérő tüneteket, sclerosis multiplex esetében javítja a
gyógyszeres kezelés hatékonyságát. Befolyásolja a szervezet
hőháztartását, a normál testsúly fenntartását. Segít a betegségek utáni
gyors felépülésben.
Paprikamag ét- és saláta olaj
Kellemes ízű és aromájú, speciális
étolaj. Húsok, halételek, szendvicsek ízesítésére kiválóan alkalmas.
Kis mennyisége miatt használata korlátozott. Felhasználása főként saláta
olajként javasolható, de minden olyan ételhez, ahol paprika ízre vagy
az étel festésére van szükség. Linolsav tartalma igen magas (cca. 70%).
C-vitaminban gazdag, emésztést serkentő, kapszacin tartalma miatt
élénkíti a keringést, serkenti az idegműködést. Reumás betegeknél a
bőrön át bedörzsölőszerként is használatos, kapszacin tartalma jótékony
hatású az övsömör esetén.
Kismamák
Kismamák panaszainak enyhítésére az alábbi olajokat ajánljuk:
Fűszerkömény ét- és saláta olaj
Az ókori hagyomány szerint
általános gyengeség, gyulladások, bőrproblémák, női panaszok, megfázás
és fejfájás ellen használták. A kömény-olaj különös bőrápoló hatását már
Nofretete, egyiptomi királynő is ismerte.Állítólag ez az olaj volt a
királynő szépségének és vitalitásának egyik titka. A köményt vízhajtó
szerként és puffadásgátlóként alkalmazzák. A benne lévő damascenin
görcsoldó és rövid távú vérnyomás-csökkentő hatást fejt ki. A növényt
tejkiválasztást serkentő szerként és féregtelenítőként is használják.
Koleszterin csökkentő
Koleszterin csökkentő panaszainak enyhítésére az alábbi olajokat ajánljuk:
Szezámmag ét- és saláta olaj
Jellegzetesen kellemes aromájú
delikát olaj. Serkenti az epeképződést és az epehólyag kiürülését, jó
hatással van az érelmeszesedési folyamatok lassítására, bőrápolásra és
maszírozásra kiválóan alkalmas.
Meggymag ét- és saláta olaj
Kellemes ízű és aromájú étolaj.
Szervezetünk számára E-vitamin és flavonoid tartalmának köszönhetően
biológiailag értékes tápanyag. A szívre és az érrendszerre ható
keringést javító összetevőket tartalmaz. A kozmetikai ipar arckrémek és
testápolók készítéséhez használja, mivel fokozza a bőr vérkeringését,
gátolja öregedését, regenerálja a bőrt, hidratáló- fényvédő hatású,
antioxidáns hatásánál fogva rugalmassá teszi a bőrerek falát. Kedvezően
befolyásolja a vér koleszterin.
Mandula ét- és saláta olaj
A mandulaolaj fogyasztását a népi
gyógyászat (napi három-négy kávéskanálnyit) légúti lerakódások,
tüdőgyulladás, hasfájás esetére javasolta, gyermekeknél pedig
hashajtóként is ajánlotta. Igen kiváló hatású a száraz és érzékeny
bőrre, ezért a bőrápoló kozmetikumok fontos alkotóeleme, gazdag
vitaminokban (A, B1, B2, B6, E) és ásványi anyagokban, illetve
nélkülözhetetlen telítetlen zsírsavakban.Védi, táplálja és nyugtatja a
bőrt. Könnyen felszívódik.Nagy molekuláinak köszönhetõen a nehéz olajak
közé tartozik, ezért hosszan tartó masszázshoz használják. Naponta 2
evõkanálnyi mandulaolaj ételben vagy italban elfogyasztva csökkenti az
emelkedett vérzsír-értékeket (LDL koleszterin és triglicerid), enyhíti
az éhségérzetet. Méregteleníti a szervezetet, táplálja a
nyálkahártyákat.
Mák ét- és saláta olaj
A készítmény több mint 50%-ban
tartalmaz többszörösen telítetlen zsírsavat,
omega-6 telítetlen zsírsavat, egyszeresen telítetlen zsírsavból az
olajsavat tartalmazza. A telített zsírsavak többszörösen telítetlen
termékekkel való helyettesítése az étrendben kedvezően befolyásolja a
vér összes, és LDL-koleszterin, szintjét. Növeli a szellemi
teljesítőképességet. Idegerősítő, idegfájdalom csökkentő, nyugtató,
altató hatású. A csontozat első számú természetes segítője. Megállítja a
csontszövetek leépülési folyamatát, majd elkezdi építeni azt.
Ligetszépe ét- és saláta olaj (Oenothera olaj)
Elsősorban a kozmetikai és
gyógyászati iparban használják. Az emberi szervezet számára nagyon
fontos bőrápoló zsírsavakat és Y-linolénsavakat tartalmaz, amely enyhíti
a menstruáció előtti panaszokat, az allergiás eredetű ekcémát,
csökkenti a vércukorszintet. Emellett fontos szerepe lehet a
hiperaktivitás, skizofrénia, az ízületi gyulladás, az alkoholizmus,
pszichés eredetű étvágytalanság és a Parkinson-kór kezelésében. Enyhíti
az öregedést kísérő tüneteket, sclerosis multiplex esetében javítja a
gyógyszeres kezelés hatékonyságát. Befolyásolja a szervezet
hőháztartását, a normál testsúly fenntartását. Segít a betegségek utáni
gyors felépülésben.
Lenmag ét- és saláta olaj
Magas Ω-3 zsírsav tartalmú olaj.A
lenmagolajat elterjedten használják ipari, kozmetikai, gyógyászati
célokra egyaránt. Az olaj – a lecitin, keserű anyag – kéksav-glikozidák
tartalma miatt -, mint gyógyászati anyag használatos. Különösen a
gyulladásos betegségek kezelésére is használják. A hidegen préselt olaj
ásványi sókban, vitaminokban gazdag, zsírsavai megkötik a nehézfémsókat,
csökkentik a trombózis veszélyt, a szívbetegségek esélyét, ezért mint
étkezési olaj is nagyon egészséges.
A vérsűrűség természetes
csökkentője. Alacsonyan tartja a vérzsírok szintjét, csökkenti a magas
vérnyomást, illetve segít abban, hogy az erek megőrizzék rugalmasságukat
és védik őket a gyulladásoktól, tehát elősegítik a jó vérkeringést.
Természetes gyulladáscsökkentő, így megelőzi vagy enyhíti az asztma,
ízületi gyulladás, menstruációs görcsök, migrénes fejfájások
tüneteit.Javítja a szem hajszálereinek vérellátását. Száraz bőr (hámlás)
esetén a tüneteket megszünteti.Fogyasztása segít a fogyókúrában is
(zsírégető hatású), és a cukorbetegség megelőzésében.
Héjnélküli tökmag ét- és saláta olaj
Kiváló étolajként (elsősorban
saláta olaj) használatos, az ára miatt főleg a nyugati államokban. Az
utóbbi években, mint gyógyolajat kapszulázva is forgalmazzák, de
elterjedten használja a kozmetikai ipar is.A gyógyászatban – főleg a
fájdalmas vizeletürítés, prosztata problémák enyhítésére, megelőzésére
használatos. Fogyasztása fokozza a szervezet ellenálló képességét,
valamint szellemi- testi teljesítőképességét. Kedvezően befolyásolja az
agyi vérkeringést. Csökkenti a koleszterin szintet, s ezáltal a
szívinfarktus előfordulásának valószínűségét.
Érelmeszesedés ellen is jól hasznosul, lassítja azt. Bőrgyulladások
kezelésére, és még számtalan – az orvosok által előírt – gyógykezelések
kiegészítéseként használatos.
Fokhagyma ízű napraforgó ét- és saláta olaj
Kellemes fokhagyma ízű és aromájú
speciális étolaj. Húsok pácolásához, saláták ízesítéséhez kiválóan
alkalmas. Rendszeres fogyasztása esetén csökkenti a koleszterinszintet,
megelőzi a vérrög képződést, az immunitást fokozza, a vérnyomást kis
mértékben csökkenti.
Feketecsalán ét- és saláta olaj (perilla)
A feketecsalán magjából hidegen
sajtolt olaj 95%-a élelmiszer kiegészítőként, kapszulázva kerül a
fogyasztókhoz. Az ázsiai konyhában a perilla olajjal főznek is. Ezen
túlmenően vannak dietetikus gyógyszerek is, amelyeket anyagcsere
zavarokra ajánlanak. Ezek viszonylag magas dózisban tartalmazzák az
olajat. A szakirodalomban nagyon sokat foglalkoznak a belsőleges
hatással, és sok előnyös tulajdonságát taglalják: hatásos a
szívinfarktus ismétlődés, mellrák és végbélrák, reumás eredetű izületi
gyulladás, végbélgyulladás, érelmeszesedés, valamint többféle autoimmun
megbetegedés esetében, csökkenti a szívaritmiát, és a trombózis
veszélyt, támogatja a sejtmegújulást. A vörösborban található
fenolokkal, C-vitaminnal, vassal, stb. kombinálva különösen effektívnek
tartják. Több helyen leírják kedvező hatását az Alzheimer-kóros
betegekre vonatkozóan is. 60%-ban tartalmaz omega 3 telítetlen
zsírsavat, emiatt fogyasztása a hal-olaj helyett is ajánlott.
Forrás. http://www.solioetolaj.hu/elettani-hatasok.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése