Ugrás a fő tartalomra



 

Olajaink élettani hatása

 

Számtalan betegségen tudnak segíteni olajaink:
           A növényi olajok telítetlen zsírsavakban, valamint E-vitaminban gazdagok ellentétben az állati zsírokkal, melyek káros koleszterint és főleg telített zsírsavakat tartalmaznak. A telített zsírok túlzott fogyasztása, nagymértékben megnöveli a kóros szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, ugyanis feleslegként lerakódnak, elzárják az ereket, és növelik a koleszterinszintet. A növényolajok energiatartalma megegyezik ugyan az állati zsírokéval, de nem tartalmaznak koleszterint. Szervezetünknek telítetlen zsírsavakra van szüksége, melyek a szervezetbe jutva támogatják az idegműködést, hormonokat termelnek, fokozzák a zsíranyagcserét.

     A telítetlen zsírsavak között megkülönböztetünk egyszeresen ill. többszörösen telítetlen zsírsavakat. A többszörösen telítetlen zsírsavak csoportjába tartoznak az omega-6- és az omega-3-, azaz az esszenciális zsírsavak. Mindkettő részt vesz a hormonszerű vegyi hírvivő anyagok, a prosztaglandinok termelésében.
Ezeknek többek között gyulladásszabályozó és vérzésgátló hatásuk van. Szerepük van még a sejthártyák felépítésében, a zsírok szervezeten belüli szállításában.
Az omega-6-zsírsavak (linolsav-származékok) fő forrása pl. napraforgóolaj. Egy felnőtt napi szükséglete kb. 4 g, mely 2 kávéskanál napraforgóolajnak, ill. 1 marék mandulának vagy diónak felel meg. Valamivel nagyobb mennyiségben védelmet nyújthat a szívkoszorúér-betegséggel szemben, 25 g-nál több napi bevitel azonban fokozza a szabad gyökök termelődését.
Az omega-3-zsírsavak (linolénsav-származékok) szabályozzák a vér koleszterinszintjét (a jó/rossz koleszterin arányát) és csökkentik a szívbetegségek kockázatát. Legnagyobb mennyiségben a feketecsalán és a lenmag olaja tartalmazza. Egy felnőtt napi szükséglete kb 4g, mely 2 kávéskanál lenolajnak felel, meg.
A különböző magokból készült olajok zsírsavösszetétele egymástól eltérő, de jellemző az adott olajra. Ennek köszönhetö, hogy a különféle olajok szervezetünk más-más területén feltik ki betgségek megelőző és gyógyító hatásukat.

Autoimmun betegség

Autoimmun betegség panaszainak enyhítésére az alábbi olajokat ajánljuk: 

Feketecsalán ét- és saláta olaj (perilla)

 

A feketecsalán magjából hidegen sajtolt olaj 95%-a élelmiszer kiegészítőként, kapszulázva kerül a fogyasztókhoz. Az ázsiai konyhában a perilla olajjal főznek is. Ezen túlmenően vannak dietetikus gyógyszerek is, amelyeket anyagcsere zavarokra ajánlanak. Ezek viszonylag magas dózisban tartalmazzák az olajat. A szakirodalomban nagyon sokat foglalkoznak a belsőleges hatással, és sok előnyös tulajdonságát taglalják: hatásos a szívinfarktus ismétlődés, mellrák és végbélrák, reumás eredetű izületi gyulladás, végbélgyulladás, érelmeszesedés, valamint többféle autoimmun megbetegedés esetében, csökkenti a szívaritmiát, és a trombózis veszélyt, támogatja a sejtmegújulást. A vörösborban található fenolokkal, C-vitaminnal, vassal, stb. kombinálva különösen effektívnek tartják. Több helyen leírják kedvező hatását az Alzheimer-kóros betegekre vonatkozóan is. 60%-ban tartalmaz omega 3 telítetlen zsírsavat, emiatt fogyasztása a hal-olaj helyett is ajánlott.

Máriatövismag ét- és saláta olaj

 

Májnagyobbodás és májzsugorodás esetén segít a szervezetnek. Vegyszerek és gyógyszerek okozta májkárosodás esetén kiváló segítséget nyújt. 



Bőr problémák és ápolás

Bőr problémák és ápolás panaszainak enyhítésére az alábbi olajokat ajánljuk: 

Sárgabarackmag ét- és saláta olaj

 

Igen gyors idegnyugtató, lefekvés előtt altatóként is használható, segíti a pajzsmirigy működését, könnyen felszívódó. A vitamint tartalmaz, valamint B-17 vitamint, mely köztudottan rákellenes hatású. A kozmetikai ipar kiváló bőrregeneráló hatása miatt szívesen alkalmazza.


Meggymag ét- és saláta olaj

 

 

Kellemes ízű és aromájú étolaj. Szervezetünk számára E-vitamin és flavonoid tartalmának köszönhetően biológiailag értékes tápanyag. A szívre és az érrendszerre ható keringést javító összetevőket tartalmaz. A kozmetikai ipar arckrémek és testápolók készítéséhez használja, mivel fokozza a bőr vérkeringését, gátolja öregedését, regenerálja a bőrt, hidratáló- fényvédő hatású, antioxidáns hatásánál fogva rugalmassá teszi a bőrerek falát. Kedvezően befolyásolja a vér koleszterin.


Mandula ét- és saláta olaj

 

A mandulaolaj fogyasztását a népi gyógyászat (napi három-négy kávéskanálnyit) légúti lerakódások, tüdőgyulladás, hasfájás esetére javasolta, gyermekeknél pedig hashajtóként is ajánlotta. Igen kiváló hatású a száraz és érzékeny bőrre, ezért a bőrápoló kozmetikumok fontos alkotóeleme, gazdag vitaminokban (A, B1, B2, B6, E) és ásványi anyagokban, illetve nélkülözhetetlen telítetlen zsírsavakban.Védi, táplálja és nyugtatja a bőrt. Könnyen felszívódik.Nagy molekuláinak köszönhetõen a nehéz olajak közé tartozik, ezért hosszan tartó masszázshoz használják. Naponta 2 evõkanálnyi mandulaolaj ételben vagy italban elfogyasztva csökkenti az emelkedett vérzsír-értékeket (LDL koleszterin és triglicerid), enyhíti az éhségérzetet. Méregteleníti a szervezetet, táplálja a nyálkahártyákat.


Ligetszépe ét- és saláta olaj (Oenothera olaj)

 

Elsősorban a kozmetikai és gyógyászati iparban használják. Az emberi szervezet számára nagyon fontos bőrápoló zsírsavakat és Y-linolénsavakat tartalmaz, amely enyhíti a menstruáció előtti panaszokat, az allergiás eredetű ekcémát, csökkenti a vércukorszintet. Emellett fontos szerepe lehet a hiperaktivitás, skizofrénia, az ízületi gyulladás, az alkoholizmus, pszichés eredetű étvágytalanság és a Parkinson-kór kezelésében. Enyhíti az öregedést kísérő tüneteket, sclerosis multiplex esetében javítja a gyógyszeres kezelés hatékonyságát. Befolyásolja a szervezet hőháztartását, a normál testsúly fenntartását. Segít a betegségek utáni gyors felépülésben.


Argán olaj

Az argán fa csonthéjas termésének magjaiból, hidegen sajtolással kinyert olaj az argánolaj. Az argan fa a föld egyik legidősebb fafajtája. A világon egyedül Marokkó délnyugati részén él, ellentmondva a sivatag törvényeinek. Illatos olaja Marokkó folyékony aranyának számít, mivel a betegségek megelőzésére és kezelésére szolgál, valóságos élet elixírként. Az argan olaj 80%-ban esszenciális zsírsavakból épül fel, rendkívül magas az alfa-tokoferol (természetes E-vitamin) tartalma, ezen kívül gazdag A- és D-vitaminbanban, így az összetevők magas szabadgyök megkötő tulajdonsága révén megóvja a bőrt a külső és belső károsító anyagok okozta idő előtti elváltozásoktól. Az Argán olaj általános hatásai: gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, nedvesség megkötő, revitalizáló, gombaölő, baktériumölő, vérellátást javító, sejtfalvédő, immunrendszer erősítő, intenzív zsírégető. Felhasználási területe: Fürdés, vagy tusolás után a bőrön vékony, jól befogadható réteget képez. Pattanásokra, ekcémára, neurodermitisre, leégésre fényvédő hatású, védelmet nyújt az UV- sugarak ellen ( 5-ös faktorú), érzékeny- száraz bőrre, hajhullásra, száraz, törékeny hajra (pakolásként csodákat tesz a hajjal), narancsbőr ellen, reumatikus megbetegedések ellen, antioxidáns volta miatt bizonyos daganatos megbetegedések esetén jótékony hatású, érelmeszesedésre, magas vérnyomásra, keringési zavarok esetén, szívkoszorú-ér betegség ellen, a szívinfarktus rizikójának csökkentésére. Ajánlott mennyiség: 3 teáskanál naponta, a kész ételhez fogyasztva.


Szőlőmag ét- és saláta olaj

 

Csodálatos bőrápoló tulajdonságainak köszönhetően ideális bőrvédő kozmetikai alapanyag, amely masszázsolajként és az aromaterápiában is kedvelt. Lágy összehúzó tulajdonságának köszönhetően segít a bőr feszességének és természetes nedvességtartalmának megőrzésében, a sebek gyógyulásában. Étolajként kitűnően harmonizál salátákkal szószokkal mártásokkal. Nagy százalékban tartalmaz telítetlen zsírsavakat, emellett tartalmaz E és C-vitamint, valamint Béta-karotint. Kedvezően befolyásolja a vér koleszterin tartalmát, erősen antioxidáns hatású, védi a sejtek genetikai anyagát.

Csontritkulás

 

Csontritkulás panaszainak enyhítésére az alábbi olajokat ajánljuk: 

Mák ét- és saláta olaj

 

A készítmény több mint 50%-ban tartalmaz többszörösen telítetlen zsírsavat, omega-6 telítetlen zsírsavat, egyszeresen telítetlen zsírsavból az olajsavat tartalmazza. A telített zsírsavak többszörösen telítetlen termékekkel való helyettesítése az étrendben kedvezően befolyásolja a vér összes, és LDL-koleszterin, szintjét. Növeli a szellemi teljesítőképességet. Idegerősítő, idegfájdalom csökkentő, nyugtató, altató hatású. A csontozat első számú természetes segítője. Megállítja a csontszövetek leépülési folyamatát, majd elkezdi építeni azt.

Szója ét- és saláta olaj

A szójaolaj zsírsavösszetétele, a telített és a telítetlen zsírsavak aránya igen kedvező. A legfontosabb növényi esszenciális zsírsavforrás egyike, mert nem csak n-6, hanem n-3 zsírsavakat is tartalmaz. A szójaolaj a margaringyártás alapanyaga. Számos növényben, sok hüvelyesben, így a szójában is, nagy mennyiségben találhatók a fitoösztrogének közé sorolható izoflavonok, melyek ösztrogénhez (nemi hormon) hasonlók, de gyengébb aktivitásúak, viszont a növényekben sokkal nagyobb koncentrációban vannak jelen, mint a vérben. A fito-ösztrogének szerkezeti és funkcionális hasonlóságuknak köszönhetően, a nemi hormonokhoz hasonlóan védő szerepet játszanak a menopausa, a csontritkulás, a szív- és érrendszeri és a daganatos megbetegedésekben.


Emésztő rendszer problémái

 

Emésztő rendszer problémái panaszainak enyhítésére az alábbi olajokat ajánljuk: 

Feketebors ét- és saláta olaj

 

Borsra jellemző kellemes ízű és illatú fűszer olaj, ételek ízesítéséhez, húsok pácolására kiválóan alkalmas. Élénkíti a vérkeringést, serkenti az emésztést, normalizálja a renyhe bélmozgást és ösztönzi a vörösvérsejtek képződését.




Kapor ét- és saláta olaj

 

 

Tömény kapor ízű és aromájú – különleges étolaj. Főzelékek, öntetek, saláták ízesítéséhez kiválóan alkalmas. Rendszeres fogyasztása esetén a tejkiválasztást serkenti, étvágygerjesztő, emésztést javító hatású. 

Ligetszépe ét- és saláta olaj (Oenothera olaj)

Elsősorban a kozmetikai és gyógyászati iparban használják. Az emberi szervezet számára nagyon fontos bőrápoló zsírsavakat és Y-linolénsavakat tartalmaz, amely enyhíti a menstruáció előtti panaszokat, az allergiás eredetű ekcémát, csökkenti a vércukorszintet. Emellett fontos szerepe lehet a hiperaktivitás, skizofrénia, az ízületi gyulladás, az alkoholizmus, pszichés eredetű étvágytalanság és a Parkinson-kór kezelésében. Enyhíti az öregedést kísérő tüneteket, sclerosis multiplex esetében javítja a gyógyszeres kezelés hatékonyságát. Befolyásolja a szervezet hőháztartását, a normál testsúly fenntartását. Segít a betegségek utáni gyors felépülésben.


Mandula ét- és saláta olaj

 

 

A mandulaolaj fogyasztását a népi gyógyászat (napi három-négy kávéskanálnyit) légúti lerakódások, tüdőgyulladás, hasfájás esetére javasolta, gyermekeknél pedig hashajtóként is ajánlotta. Igen kiváló hatású a száraz és érzékeny bőrre, ezért a bőrápoló kozmetikumok fontos alkotóeleme, gazdag vitaminokban (A, B1, B2, B6, E) és ásványi anyagokban, illetve nélkülözhetetlen telítetlen zsírsavakban.Védi, táplálja és nyugtatja a bőrt. Könnyen felszívódik.Nagy molekuláinak köszönhetõen a nehéz olajak közé tartozik, ezért hosszan tartó masszázshoz használják. Naponta 2 evõkanálnyi mandulaolaj ételben vagy italban elfogyasztva csökkenti az emelkedett vérzsír-értékeket (LDL koleszterin és triglicerid), enyhíti az éhségérzetet. Méregteleníti a szervezetet, táplálja a nyálkahártyákat.


Paprikamag ét- és saláta olaj

 

Kellemes ízű és aromájú, speciális étolaj. Húsok, halételek, szendvicsek ízesítésére kiválóan alkalmas. Kis mennyisége miatt használata korlátozott. Felhasználása főként saláta olajként javasolható, de minden olyan ételhez, ahol paprika ízre vagy az étel festésére van szükség. Linolsav tartalma igen magas (cca. 70%). C-vitaminban gazdag, emésztést serkentő, kapszacin tartalma miatt élénkíti a keringést, serkenti az idegműködést. Reumás betegeknél a bőrön át bedörzsölőszerként is használatos, kapszacin tartalma jótékony hatású az övsömör esetén.

Sáfrányos szeklicemag ét- és saláta olaj

Emésztő- és a vizelet- kiválasztórendszer erősítésére ajánljuk Ételbe keverve javíthatjuk a tápanyagok beépülését a szervezetbe, megerősíthetjük általa az emésztésünket. Fogyasztásával támogatható a szív- és keringési rendszer működése. Elősegíthetjük vele a vese és a hólyag kiegyensúlyozott munkáját (gyermekkori ágybavizelés, időseknél inkontinencia).

Epe

Epe panaszainak enyhítésére az alábbi olajokat ajánljuk: 

Szezámmag ét- és saláta olaj

 

Jellegzetesen kellemes aromájú delikát olaj. Serkenti az epeképződést és az epehólyag kiürülését, jó hatással van az érelmeszesedési folyamatok lassítására, bőrápolásra és maszírozásra kiválóan alkalmas.

Fogyókúra

Fogyókúra panaszainak enyhítésére az alábbi olajokat ajánljuk:

Lenmag ét- és saláta olaj

 

Magas Ω-3 zsírsav tartalmú olaj.A lenmagolajat elterjedten használják ipari, kozmetikai, gyógyászati célokra egyaránt. Az olaj – a lecitin, keserű anyag – kéksav-glikozidák tartalma miatt -, mint gyógyászati anyag használatos. Különösen a gyulladásos betegségek kezelésére is használják. A hidegen préselt olaj ásványi sókban, vitaminokban gazdag, zsírsavai megkötik a nehézfémsókat, csökkentik a trombózis veszélyt, a szívbetegségek esélyét, ezért mint étkezési olaj is nagyon egészséges. A vérsűrűség természetes csökkentője. Alacsonyan tartja a vérzsírok szintjét, csökkenti a magas vérnyomást, illetve segít abban, hogy az erek megőrizzék rugalmasságukat és védik őket a gyulladásoktól, tehát elősegítik a jó vérkeringést. Természetes gyulladáscsökkentő, így megelőzi vagy enyhíti az asztma, ízületi gyulladás, menstruációs görcsök, migrénes fejfájások tüneteit.Javítja a szem hajszálereinek vérellátását. Száraz bőr (hámlás) esetén a tüneteket megszünteti.Fogyasztása segít a fogyókúrában is (zsírégető hatású), és a cukorbetegség megelőzésében.

Gyulladás csökkentő

Gyulladás csökkentő panaszainak enyhítésére az alábbi olajokat ajánljuk:

Fűszerkömény ét- és saláta olaj

 

Az ókori hagyomány szerint általános gyengeség, gyulladások, bőrproblémák, női panaszok, megfázás és fejfájás ellen használták. A kömény-olaj különös bőrápoló hatását már Nofretete, egyiptomi királynő is ismerte.Állítólag ez az olaj volt a királynő szépségének és vitalitásának egyik titka. A köményt vízhajtó szerként és puffadásgátlóként alkalmazzák. A benne lévő damascenin görcsoldó és rövid távú vérnyomás-csökkentő hatást fejt ki. A növényt tejkiválasztást serkentő szerként és féregtelenítőként is használják.

Lenmag ét- és saláta olaj

 

Magas Ω-3 zsírsav tartalmú olaj.A lenmagolajat elterjedten használják ipari, kozmetikai, gyógyászati célokra egyaránt. Az olaj – a lecitin, keserű anyag – kéksav-glikozidák tartalma miatt -, mint gyógyászati anyag használatos. Különösen a gyulladásos betegségek kezelésére is használják. A hidegen préselt olaj ásványi sókban, vitaminokban gazdag, zsírsavai megkötik a nehézfémsókat, csökkentik a trombózis veszélyt, a szívbetegségek esélyét, ezért mint étkezési olaj is nagyon egészséges. A vérsűrűség természetes csökkentője. Alacsonyan tartja a vérzsírok szintjét, csökkenti a magas vérnyomást, illetve segít abban, hogy az erek megőrizzék rugalmasságukat és védik őket a gyulladásoktól, tehát elősegítik a jó vérkeringést. Természetes gyulladáscsökkentő, így megelőzi vagy enyhíti az asztma, ízületi gyulladás, menstruációs görcsök, migrénes fejfájások tüneteit.Javítja a szem hajszálereinek vérellátását. Száraz bőr (hámlás) esetén a tüneteket megszünteti.Fogyasztása segít a fogyókúrában is (zsírégető hatású), és a cukorbetegség megelőzésében.

Hasnyálmirigy

Hasnyálmirigy panaszainak enyhítésére az alábbi olajokat ajánljuk:

Dió ét- és saláta olaj

 

Egy nagyon kellemes ízű magas természetes jódtartalmú olaj. Gazdag telítetlen zsírsavakban. 72% linolsavat tartalmaz. Kíváló béltisztító, jótékony és kíméletes hatást gyakorol a hasnyálmirigy működésére.

Hólyag,vese, prosztata

 

Hólyag,vese, prosztata panaszainak enyhítésére az alábbi olajokat ajánljuk: 

Héjnélküli tökmag ét- és saláta olaj

 

Kiváló étolajként (elsősorban saláta olaj) használatos, az ára miatt főleg a nyugati államokban. Az utóbbi években, mint gyógyolajat kapszulázva is forgalmazzák, de elterjedten használja a kozmetikai ipar is.A gyógyászatban – főleg a fájdalmas vizeletürítés, prosztata problémák enyhítésére, megelőzésére használatos. Fogyasztása fokozza a szervezet ellenálló képességét, valamint szellemi- testi teljesítőképességét. Kedvezően befolyásolja az agyi vérkeringést. Csökkenti a koleszterin szintet, s ezáltal a szívinfarktus előfordulásának valószínűségét. Érelmeszesedés ellen is jól hasznosul, lassítja azt. Bőrgyulladások kezelésére, és még számtalan – az orvosok által előírt – gyógykezelések kiegészítéseként használatos. 

Sáfrányos szeklicemag ét- és saláta olaj

Emésztő- és a vizelet- kiválasztórendszer erősítésére ajánljuk Ételbe keverve javíthatjuk a tápanyagok beépülését a szervezetbe, megerősíthetjük általa az emésztésünket. Fogyasztásával támogatható a szív- és keringési rendszer működése. Elősegíthetjük vele a vese és a hólyag kiegyensúlyozott munkáját (gyermekkori ágybavizelés, időseknél inkontinencia).

Idegrendszer

 

Idegrendszer panaszainak enyhítésére az alábbi olajokat ajánljuk:

Sárgabarackmag ét- és saláta olaj

Igen gyors idegnyugtató, lefekvés előtt altatóként is használható, segíti a pajzsmirigy működését, könnyen felszívódó. A vitamint tartalmaz, valamint B-17 vitamint, mely köztudottan rákellenes hatású. A kozmetikai ipar kiváló bőrregeneráló hatása miatt szívesen alkalmazza.

Petrezselyem ét- és saláta olaj

Tömény petrezselyem ízű és aromájú, különleges étolaj. Levesek, öntetek, saláták ízesítéséhez kiválóan alkalmas. Enyhe nyugtató, illetve vizelethajtó hatású. Kiválóan alkalmas szájüregi fertőzések esetén, valamint idegi eredetű emésztési bántalmakra. Szívelégtelenség következtében fellépő folyadék-felhalmozódás (ödéma) esetén. Külsőleg a bőrrák kiegészítő kezelésére is ajánlott, valamint különösen jótékony a bőr T-sejtjeinek lymphómás megbetegedéseinél való problémák enyhítésére. 


Paprikamag ét- és saláta olaj

Kellemes ízű és aromájú, speciális étolaj. Húsok, halételek, szendvicsek ízesítésére kiválóan alkalmas. Kis mennyisége miatt használata korlátozott. Felhasználása főként saláta olajként javasolható, de minden olyan ételhez, ahol paprika ízre vagy az étel festésére van szükség. Linolsav tartalma igen magas (cca. 70%). C-vitaminban gazdag, emésztést serkentő, kapszacin tartalma miatt élénkíti a keringést, serkenti az idegműködést. Reumás betegeknél a bőrön át bedörzsölőszerként is használatos, kapszacin tartalma jótékony hatású az övsömör esetén. 

Mák ét- és saláta olaj

A készítmény több mint 50%-ban tartalmaz többszörösen telítetlen zsírsavat, omega-6 telítetlen zsírsavat, egyszeresen telítetlen zsírsavból az olajsavat tartalmazza. A telített zsírsavak többszörösen telítetlen termékekkel való helyettesítése az étrendben kedvezően befolyásolja a vér összes, és LDL-koleszterin, szintjét. Növeli a szellemi teljesítőképességet. Idegerősítő, idegfájdalom csökkentő, nyugtató, altató hatású. A csontozat első számú természetes segítője. Megállítja a csontszövetek leépülési folyamatát, majd elkezdi építeni azt. 

Kendermag ét- és saláta olaj

 

Kesernyés ízű, semleges illatú olaj. Magas esszenciális zsírsavtartalma miatt a gyógyszeriparban és az egészséges táplálkozásban egyaránt fontos szerepe van. Az ipari kender levelében karotin, kalciummalát, magjában keserű és zsíros olaj, valamint lecitin, koleszterin és gyanta van. A kender olaj bőrbetegségek: foltok, kiütések, viszketegség kezelésére is jó hatással van. A kendermag jelentős mennyiségű niacint is tartalmaz, amely a B-vitamin komplex fontos tagja és igen aktív szerepet tölt be az idegrendszer működésében, az egészséges bőr-, nyelv- és emésztőtraktus szöveteinek fenntartásában, de a nemi hormonok szintéziséhez is elengedhetetlen. Mivel az esszenciális zsírsavaknak kiemelkedően fontos szerepük van a bőr és más szövetek fiatalon tartásában, megakadályozza a bőr kiszáradását és kicserepesedését, pikkelyezettségét, így szóba jöhet kozmetikai készítményekben is. 

Búzacsíra ét- és saláta olaj

Kellemes ízű, aromájú étolaj. Az agy és idegrendszer egészségét szolgálja. A sportolók elsősorban állóképességük növeléséért becsülik. Az E- vitaminnak természetben fellelhető egyik legbőségesebb forrása. A növényolajok közül kiemelkedően nagy (extraordinarily high) mennyiségben tartalmaz biológiailag értékes „minor” vegyületeket: tokoferolokat (0,3-0,5%) szterineket. Ezért gyógyhatású élelmiszerként („health food”-ként) használható. Zsírsavösszetétele is kedvező: esszenciális zsírsavtartalma 50-70%. 

Immunredszer

Immunredszer panaszainak enyhítésére az alábbi olajokat ajánljuk: 

Héjnélküli tökmag ét- és saláta olaj

Kiváló étolajként (elsősorban saláta olaj) használatos, az ára miatt főleg a nyugati államokban. Az utóbbi években, mint gyógyolajat kapszulázva is forgalmazzák, de elterjedten használja a kozmetikai ipar is.A gyógyászatban – főleg a fájdalmas vizeletürítés, prosztata problémák enyhítésére, megelőzésére használatos. Fogyasztása fokozza a szervezet ellenálló képességét, valamint szellemi- testi teljesítőképességét. Kedvezően befolyásolja az agyi vérkeringést. Csökkenti a koleszterin szintet, s ezáltal a szívinfarktus előfordulásának valószínűségét. Érelmeszesedés ellen is jól hasznosul, lassítja azt. Bőrgyulladások kezelésére, és még számtalan – az orvosok által előírt – gyógykezelések kiegészítéseként használatos. 

Fokhagyma ízű napraforgó ét- és saláta olaj

 

Kellemes fokhagyma ízű és aromájú speciális étolaj. Húsok pácolásához, saláták ízesítéséhez kiválóan alkalmas. Rendszeres fogyasztása esetén csökkenti a koleszterinszintet, megelőzi a vérrög képződést, az immunitást fokozza, a vérnyomást kis mértékben csökkenti.



Ligetszépe ét- és saláta olaj (Oenothera olaj)

 

Elsősorban a kozmetikai és gyógyászati iparban használják. Az emberi szervezet számára nagyon fontos bőrápoló zsírsavakat és Y-linolénsavakat tartalmaz, amely enyhíti a menstruáció előtti panaszokat, az allergiás eredetű ekcémát, csökkenti a vércukorszintet. Emellett fontos szerepe lehet a hiperaktivitás, skizofrénia, az ízületi gyulladás, az alkoholizmus, pszichés eredetű étvágytalanság és a Parkinson-kór kezelésében. Enyhíti az öregedést kísérő tüneteket, sclerosis multiplex esetében javítja a gyógyszeres kezelés hatékonyságát. Befolyásolja a szervezet hőháztartását, a normál testsúly fenntartását. Segít a betegségek utáni gyors felépülésben.


Izületi problémák

Izületi problémák panaszainak enyhítésére az alábbi olajokat ajánljuk: 

Feketecsalán ét- és saláta olaj (perilla)

 

 

A feketecsalán magjából hidegen sajtolt olaj 95%-a élelmiszer kiegészítőként, kapszulázva kerül a fogyasztókhoz. Az ázsiai konyhában a perilla olajjal főznek is. Ezen túlmenően vannak dietetikus gyógyszerek is, amelyeket anyagcsere zavarokra ajánlanak. Ezek viszonylag magas dózisban tartalmazzák az olajat. A szakirodalomban nagyon sokat foglalkoznak a belsőleges hatással, és sok előnyös tulajdonságát taglalják: hatásos a szívinfarktus ismétlődés, mellrák és végbélrák, reumás eredetű izületi gyulladás, végbélgyulladás, érelmeszesedés, valamint többféle autoimmun megbetegedés esetében, csökkenti a szívaritmiát, és a trombózis veszélyt, támogatja a sejtmegújulást. A vörösborban található fenolokkal, C-vitaminnal, vassal, stb. kombinálva különösen effektívnek tartják. Több helyen leírják kedvező hatását az Alzheimer-kóros betegekre vonatkozóan is. 60%-ban tartalmaz omega 3 telítetlen zsírsavat, emiatt fogyasztása a hal-olaj helyett is ajánlott.


Lenmag ét- és saláta olaj

 

 

Magas Ω-3 zsírsav tartalmú olaj.A lenmagolajat elterjedten használják ipari, kozmetikai, gyógyászati célokra egyaránt. Az olaj – a lecitin, keserű anyag – kéksav-glikozidák tartalma miatt -, mint gyógyászati anyag használatos. Különösen a gyulladásos betegségek kezelésére is használják. A hidegen préselt olaj ásványi sókban, vitaminokban gazdag, zsírsavai megkötik a nehézfémsókat, csökkentik a trombózis veszélyt, a szívbetegségek esélyét, ezért mint étkezési olaj is nagyon egészséges.
 A vérsűrűség természetes csökkentője. Alacsonyan tartja a vérzsírok szintjét, csökkenti a magas vérnyomást, illetve segít abban, hogy az erek megőrizzék rugalmasságukat és védik őket a gyulladásoktól, tehát elősegítik a jó vérkeringést. Természetes gyulladáscsökkentő, így megelőzi vagy enyhíti az asztma, ízületi gyulladás, menstruációs görcsök, migrénes fejfájások tüneteit.Javítja a szem hajszálereinek vérellátását. Száraz bőr (hámlás) esetén a tüneteket megszünteti.Fogyasztása segít a fogyókúrában is (zsírégető hatású), és a cukorbetegség megelőzésében.


Ligetszépe ét- és saláta olaj (Oenothera olaj)

 

Elsősorban a kozmetikai és gyógyászati iparban használják. Az emberi szervezet számára nagyon fontos bőrápoló zsírsavakat és Y-linolénsavakat tartalmaz, amely enyhíti a menstruáció előtti panaszokat, az allergiás eredetű ekcémát, csökkenti a vércukorszintet. Emellett fontos szerepe lehet a hiperaktivitás, skizofrénia, az ízületi gyulladás, az alkoholizmus, pszichés eredetű étvágytalanság és a Parkinson-kór kezelésében. Enyhíti az öregedést kísérő tüneteket, sclerosis multiplex esetében javítja a gyógyszeres kezelés hatékonyságát. Befolyásolja a szervezet hőháztartását, a normál testsúly fenntartását. Segít a betegségek utáni gyors felépülésben.

Paprikamag ét- és saláta olaj

 

 

Kellemes ízű és aromájú, speciális étolaj. Húsok, halételek, szendvicsek ízesítésére kiválóan alkalmas. Kis mennyisége miatt használata korlátozott. Felhasználása főként saláta olajként javasolható, de minden olyan ételhez, ahol paprika ízre vagy az étel festésére van szükség. Linolsav tartalma igen magas (cca. 70%). C-vitaminban gazdag, emésztést serkentő, kapszacin tartalma miatt élénkíti a keringést, serkenti az idegműködést. Reumás betegeknél a bőrön át bedörzsölőszerként is használatos, kapszacin tartalma jótékony hatású az övsömör esetén.

Kismamák

Kismamák panaszainak enyhítésére az alábbi olajokat ajánljuk: 

Fűszerkömény ét- és saláta olaj

 

Az ókori hagyomány szerint általános gyengeség, gyulladások, bőrproblémák, női panaszok, megfázás és fejfájás ellen használták. A kömény-olaj különös bőrápoló hatását már Nofretete, egyiptomi királynő is ismerte.Állítólag ez az olaj volt a királynő szépségének és vitalitásának egyik titka. A köményt vízhajtó szerként és puffadásgátlóként alkalmazzák. A benne lévő damascenin görcsoldó és rövid távú vérnyomás-csökkentő hatást fejt ki. A növényt tejkiválasztást serkentő szerként és féregtelenítőként is használják.

Kapor ét- és saláta olaj

 

Tömény kapor ízű és aromájú – különleges étolaj. Főzelékek, öntetek, saláták ízesítéséhez kiválóan alkalmas. Rendszeres fogyasztása esetén a tejkiválasztást serkenti, étvágygerjesztő, emésztést javító hatású. 

Koleszterin csökkentő

 

Koleszterin csökkentő panaszainak enyhítésére az alábbi olajokat ajánljuk: 

Szezámmag ét- és saláta olaj

Jellegzetesen kellemes aromájú delikát olaj. Serkenti az epeképződést és az epehólyag kiürülését, jó hatással van az érelmeszesedési folyamatok lassítására, bőrápolásra és maszírozásra kiválóan alkalmas.

Meggymag ét- és saláta olaj

 

Kellemes ízű és aromájú étolaj. Szervezetünk számára E-vitamin és flavonoid tartalmának köszönhetően biológiailag értékes tápanyag. A szívre és az érrendszerre ható keringést javító összetevőket tartalmaz. A kozmetikai ipar arckrémek és testápolók készítéséhez használja, mivel fokozza a bőr vérkeringését, gátolja öregedését, regenerálja a bőrt, hidratáló- fényvédő hatású, antioxidáns hatásánál fogva rugalmassá teszi a bőrerek falát. Kedvezően befolyásolja a vér koleszterin.

Mandula ét- és saláta olaj

 

A mandulaolaj fogyasztását a népi gyógyászat (napi három-négy kávéskanálnyit) légúti lerakódások, tüdőgyulladás, hasfájás esetére javasolta, gyermekeknél pedig hashajtóként is ajánlotta. Igen kiváló hatású a száraz és érzékeny bőrre, ezért a bőrápoló kozmetikumok fontos alkotóeleme, gazdag vitaminokban (A, B1, B2, B6, E) és ásványi anyagokban, illetve nélkülözhetetlen telítetlen zsírsavakban.Védi, táplálja és nyugtatja a bőrt. Könnyen felszívódik.Nagy molekuláinak köszönhetõen a nehéz olajak közé tartozik, ezért hosszan tartó masszázshoz használják. Naponta 2 evõkanálnyi mandulaolaj ételben vagy italban elfogyasztva csökkenti az emelkedett vérzsír-értékeket (LDL koleszterin és triglicerid), enyhíti az éhségérzetet. Méregteleníti a szervezetet, táplálja a nyálkahártyákat.

Mák ét- és saláta olaj

A készítmény több mint 50%-ban tartalmaz többszörösen telítetlen zsírsavat, omega-6 telítetlen zsírsavat, egyszeresen telítetlen zsírsavból az olajsavat tartalmazza. A telített zsírsavak többszörösen telítetlen termékekkel való helyettesítése az étrendben kedvezően befolyásolja a vér összes, és LDL-koleszterin, szintjét. Növeli a szellemi teljesítőképességet. Idegerősítő, idegfájdalom csökkentő, nyugtató, altató hatású. A csontozat első számú természetes segítője. Megállítja a csontszövetek leépülési folyamatát, majd elkezdi építeni azt. 

Ligetszépe ét- és saláta olaj (Oenothera olaj)

 

Elsősorban a kozmetikai és gyógyászati iparban használják. Az emberi szervezet számára nagyon fontos bőrápoló zsírsavakat és Y-linolénsavakat tartalmaz, amely enyhíti a menstruáció előtti panaszokat, az allergiás eredetű ekcémát, csökkenti a vércukorszintet. Emellett fontos szerepe lehet a hiperaktivitás, skizofrénia, az ízületi gyulladás, az alkoholizmus, pszichés eredetű étvágytalanság és a Parkinson-kór kezelésében. Enyhíti az öregedést kísérő tüneteket, sclerosis multiplex esetében javítja a gyógyszeres kezelés hatékonyságát. Befolyásolja a szervezet hőháztartását, a normál testsúly fenntartását. Segít a betegségek utáni gyors felépülésben.

Lenmag ét- és saláta olaj

 

Magas Ω-3 zsírsav tartalmú olaj.A lenmagolajat elterjedten használják ipari, kozmetikai, gyógyászati célokra egyaránt. Az olaj – a lecitin, keserű anyag – kéksav-glikozidák tartalma miatt -, mint gyógyászati anyag használatos. Különösen a gyulladásos betegségek kezelésére is használják. A hidegen préselt olaj ásványi sókban, vitaminokban gazdag, zsírsavai megkötik a nehézfémsókat, csökkentik a trombózis veszélyt, a szívbetegségek esélyét, ezért mint étkezési olaj is nagyon egészséges. 
A vérsűrűség természetes csökkentője. Alacsonyan tartja a vérzsírok szintjét, csökkenti a magas vérnyomást, illetve segít abban, hogy az erek megőrizzék rugalmasságukat és védik őket a gyulladásoktól, tehát elősegítik a jó vérkeringést. Természetes gyulladáscsökkentő, így megelőzi vagy enyhíti az asztma, ízületi gyulladás, menstruációs görcsök, migrénes fejfájások tüneteit.Javítja a szem hajszálereinek vérellátását. Száraz bőr (hámlás) esetén a tüneteket megszünteti.Fogyasztása segít a fogyókúrában is (zsírégető hatású), és a cukorbetegség megelőzésében.


Héjnélküli tökmag ét- és saláta olaj

 

Kiváló étolajként (elsősorban saláta olaj) használatos, az ára miatt főleg a nyugati államokban. Az utóbbi években, mint gyógyolajat kapszulázva is forgalmazzák, de elterjedten használja a kozmetikai ipar is.A gyógyászatban – főleg a fájdalmas vizeletürítés, prosztata problémák enyhítésére, megelőzésére használatos. Fogyasztása fokozza a szervezet ellenálló képességét, valamint szellemi- testi teljesítőképességét. Kedvezően befolyásolja az agyi vérkeringést. Csökkenti a koleszterin szintet, s ezáltal a szívinfarktus előfordulásának valószínűségét. Érelmeszesedés ellen is jól hasznosul, lassítja azt. Bőrgyulladások kezelésére, és még számtalan – az orvosok által előírt – gyógykezelések kiegészítéseként használatos. 


Fokhagyma ízű napraforgó ét- és saláta olaj

 

Kellemes fokhagyma ízű és aromájú speciális étolaj. Húsok pácolásához, saláták ízesítéséhez kiválóan alkalmas. Rendszeres fogyasztása esetén csökkenti a koleszterinszintet, megelőzi a vérrög képződést, az immunitást fokozza, a vérnyomást kis mértékben csökkenti.


Feketecsalán ét- és saláta olaj (perilla)

 

A feketecsalán magjából hidegen sajtolt olaj 95%-a élelmiszer kiegészítőként, kapszulázva kerül a fogyasztókhoz. Az ázsiai konyhában a perilla olajjal főznek is. Ezen túlmenően vannak dietetikus gyógyszerek is, amelyeket anyagcsere zavarokra ajánlanak. Ezek viszonylag magas dózisban tartalmazzák az olajat. A szakirodalomban nagyon sokat foglalkoznak a belsőleges hatással, és sok előnyös tulajdonságát taglalják: hatásos a szívinfarktus ismétlődés, mellrák és végbélrák, reumás eredetű izületi gyulladás, végbélgyulladás, érelmeszesedés, valamint többféle autoimmun megbetegedés esetében, csökkenti a szívaritmiát, és a trombózis veszélyt, támogatja a sejtmegújulást. A vörösborban található fenolokkal, C-vitaminnal, vassal, stb. kombinálva különösen effektívnek tartják. Több helyen leírják kedvező hatását az Alzheimer-kóros betegekre vonatkozóan is. 60%-ban tartalmaz omega 3 telítetlen zsírsavat, emiatt fogyasztása a hal-olaj helyett is ajánlott.

Forrás.  http://www.solioetolaj.hu/elettani-hatasok.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

"Kezdetben apró dolgokért mondtam köszönetet.Aztán minél hálásabb lettem,annál nagyobb lett a jutalmam.Hát persze,hiszen minden,amire az ember összpontosít,növekedésnek indul.Ha a jóra koncentrálsz az életedben,azzal még több jót teremtesz.A hála a nagy szorzó."