Hagyományos Zserbó szelet:
( a kép illusztráció)
60 dkg liszt
27 kg zsír (rámából kicsit több kell, de zsírral a legfinomabb)
1 csomag élesztő
7 dkg porcukor
1 tojás
reszelt citromhéj
tejföl
Összegyúrjuk, és én megmérem a tömegét és pontosan 5 egyforma súlyú cipót formázok belöle, és 1 órát hagyni kell pihenni.
Lehet 4 cipó is, ha a sütödhöz való nagy tepsziben sütöd.
Töltelék:
40 dkg darált dió
20 dkg porcukor
összekevered és ezt is elméred 3 vagy négy felé a lapok számától függően.
A lapokat lekvárral meg kell kenni és rá kell szórni a dió keveréket.
Megsütni,
majd ha megsült kiveszed és a legtetejét a csokimáz alatti részt
vékonyan be kell kenni lekvárral, majd a tetejére olvasztott csokoládét
szoktam tenni.
( a kép illusztráció)
Új hullámos zserbó szelet:
1 kg liszt
1 kanál zsír
15 dkg porcukor
2 db tojás
1 kávéskanál szódabikarbóna
4 evőkanál tejföl
4 evőkanál langyított méz
tésztát gyúrunk 5 egyenlő cipóba osztjuk, tepszi hátulján 5 lapot sütünk belőle.
Krém:
3 db tojássárgájával
3 evőkanál cukorral
2 evőkanál liszttel
20 dkg porcukorral
1
csomag vaníliáscukorral és 6 dl tejjel sűrű krémet főzünk, a tűzről
levéve 15 dgk darált diót keverünk bele (ha szeretitek rum aromát is
lehet bele tenni.)
Ki kell hűlnie teljesen és a robotgéppel 20 dkg rámával kikeverjük.
A lapokat a krémmel megkenjük. Tetejére olvasztott csokimázt tegyünk (gőz felett 1-2 kanál olaj és bele a tejcsokoládé).
Kb: 3-4 óra múlva puha és fogyasztható.
Sok szeretettel.
Ildó
Megjegyzések
Megjegyzés küldése