Ugrás a fő tartalomra
 
 
 
AZ ÉDESGYÖKÉR



Az édesgyökeret már több ezer éve alkalmazzák mind táplálékként, mind gyógyszerként. Köztudott, hogy nyugtató hatással van a gyulladt torokra, a tüdőkre és a béltraktusra.


Azt is kimutatták, hogy erős stimuláló hatása van a szervezetet megtámadó, vírusos fertőzésekkel szemben. Számos okot lehetne felsorolni, hogy az édesgyökérnek miért kellene az egészséges életmód részét képeznie.

Jelentősen képes csökkenteni a torok- és tüdő irritációkat, a köhögést, a húgyúti fertőzéseket, az immunrendszeri problémákat, az allergiákat és a májbetegségeket. Ezen kívül ekcéma és egyéb bőrbetegségek esetén is javulásokat észleltek.

Az édesgyökér egy olyan vegyületet tartalmaz, amely ötvenszer édesebb, mint a cukor. Ez az édes íz az ún. glicirrin savnak köszönhető. Ez egy gyulladáscsökkentő, valamint a gyomorban nyálkaelválasztást serkentő hatóanyag. Az édesgyökér aktív összetevői közé tartoznak az antioxidáns flavonoidok, a likviritin, az izolikviritin, valamint a glicirrizin is. Ezek együttesen javítják a vércukorszintet, csökkentik a gyulladásokat, és növelik az általános immunitást.

A glicirrizin javítja a mellékvesék működését

Kimutatták, hogy a glicirrizin lassítja a kortizol (a mellékvese egyik hormonja) lebomlását, így az tovább marad a véráramban. Ez pedig segít kiegyensúlyozni a vércukorszintet, ami különösen fontos azoknál, akik mellékvese gyengeségben vagy hipoglikémiában (alacsony vércukorszint) szenvednek.

Ugyanakkor fontos megemlíteni, hogy ez a vegyület növeli a nátrium reabszorpciót, és a kálium kiválasztódását a veséken keresztül. Ez megemeli a vérnyomást, ami általában nagyon alacsony a mellékvese problémákkal küzdőknél. Vízhajtó tulajdonsága miatt pedig nem ajánlott a szedése azok számára, akik egyéb vízhajtó szereket is alkalmaznak. A fentiek miatt természetesen magas vérnyomással küzdőknek sem ajánlott a fogyasztása.

Az édesgyökér és az immunitás

Egy, az International immunopharmacology című szaklapban megjelent tanulmány bizonyította az édesgyökér kandidiázissal szembeni hatékonyságát. Az édesgyökér hatóanyagai közül a leginkább immunmoduláló hatással a likviritin és a likviritigenin rendelkezik. A tanulmány azt is kimutatta, hogy ezek a hatóanyagok növelik TH1 típusú sejtválaszt a candida szaporodás csökkentése érdekében. A likviritigenin erős gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően képes csökkenteni a nukleáris kappa-béta faktorok aktivitását a makrofágokban. Ez a folyamat pedig csökkenti a proinflammatorikus citokinek termelődését.

Egy 2008-ban megjelent tanulmány (British Journal of Pharmacology) szerint a likviritigenin gátolja a lipopoliszacharidok, valamint a karagének által létrejövő gyulladásos folyamatokat.

Az édesgyökér használatának ellenjavallatai

Az édesgyökér nem alkalmazható magas vérnyomás, szívelégtelenség, vesebetegség vagy a máj rendellenességeinek esetén. Ugyanis, mivel az édesgyökér hatással van a szervezet nátrium és kálium szintjére, ezért a magas vérnyomással vagy szívritmus zavarral küzdőknél fokozódhatnak a tünetek. Tehát, aki hosszú ideig alkalmazza, az az abbahagyását is csak fokozatosan, lassan tegye.

A glicirrizin fokozza az antrakinon-tartalmú gyógyszerek (pl. hashajtók) és gyógynövények (pl. homoktövis) hatását. Az egyéb hashajtó-típusú gyógynövények (pl. aloe vera, ricinusolaj, rebarbara) hatásfoka is megemelkedik édesgyökérrel együtt fogyasztva. Fontos hozzátennünk, hogy megzavarja a kortikoszteroidok felszívódását, és növeli ezeknek a gyógyszereknek a felezési idejét! Tehát, aki bármilyen szívgyógyszert, vérhígítót, hashajtót vagy kortikoszteroid készítményt szed, az mindenképpen egyeztessen háziorvosával, mielőtt elkezdené alkalmazni az édesgyökeret!


Szeretnénk felhívni a figyelmed arra, hogy a Hírszem rovatban megjelenő tartalmak tallózások a nagyvilág híreiből, NEM az AntalVali.com szerkesztőinek tollából származnak, utánközlések, és nem minden esetben tükrözik a véleményünket. Sok esetben a felkerült cikkeket vitaindítónak szánjuk, mert kíváncsiak vagyunk a véleményedre. A hírszemek eredetijét a cikk végén, a "Forrás" címszó alatti linken találod meg. A tartalmi kifogásokat se nekünk, hanem a cikk szerzőjének küldd! Köszönjük!

Az antalvali.com szakértőjének megjegyzése:

edesgyokerA TCM (Hagyományos Kínai Medicína) szerint - mivel az édesgyökér csi erősítő gyógynövény -, ezért csak átgondoltan szabad alkalmazni, mert indokolatlan fogyasztása pangást okozhat a szervezetben. Ezen kívül nem adható akut hasi felfúvódás, illetve feszülés esetén sem.

A nyugati kutatások szerint fokozza a víz- és nátrium visszatartást, és gátolja a kálium megkötését. Nagyobb adagokban, vagy állandó, hosszútávú fogyasztása esetén ezért mérgező, különösen máj- ás szívelégtelenség esetén tilos a használata.

Az édesgyökeret csak sószegény diétával együtt, és csupán 4-6 hétig szabad alkalmazni. Utána 6 hét szünet kötelezően tartandó. A maximális napi adag ne haladja meg a 100 mg glicirrizint!

Használata ellenjavalt még magas vérnyomás, szívelégtelenség, várandósság, sóvisszatartással járó betegségek (pl, bármilyen májelégtelenség) esetén.



Forrás:http://antalvali.com/hirek/mit-kell-tudni-az-edesgyokerrol.html
 
 
 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

"Kezdetben apró dolgokért mondtam köszönetet.Aztán minél hálásabb lettem,annál nagyobb lett a jutalmam.Hát persze,hiszen minden,amire az ember összpontosít,növekedésnek indul.Ha a jóra koncentrálsz az életedben,azzal még több jót teremtesz.A hála a nagy szorzó."