Ugrás a fő tartalomra
 
 
"Ha vizuális típus vagy, vegyél egy A/4-es lapot, és húzz középen egy vonalat: az lesz az út. Az út aljára biggyessz oda egy jelet, ez szimbolizál téged, az út tetejére pedig egy másikat, ami azt jelképezi, ami nem megy neked, amihez nincs elég motivációd, bátorságod, önbizalmad, és amit ezért még nem tudtál elérni. Most kezdd el összeszedni mindazokat a biztató, bátorító és elismerõ mondatokat, amelyeket a különbözõ korszakokban másoktól kaptál. Amit a nagymama mondott, amit az óvó nénitõl, a tanító nénitõl, a barátoktól, sporttársaktól, szerelmektõl hallottál - és írd le ezeket a lap egyik oldalára, úgy, ahogyan elhangzottak. Például:
Margit néni: "Nahát milyen ügyes vagy, azt a mindenit!"
A párod, miközben átölelt: "Tudod mit? Akárhogy sikerül, én mindenképpen szeretlek! De úgyis tudom, hogy jól fog menni."
Ez eleinte nehéz lehet, kicsit még döcög az emlékezés, de meglátod, egy idõ után nagyon jól fog menni. A lap egyik oldalára gyûjts tehát össze minél több biztatást, bátorítást. Utána képzeld el, hogy valóban jól sikerült a szóban forgó dolog, és azok, akik bíztattak, most nagyon megdicsérik, elismerik a teljesítményedet. Álmodd meg, hogy ki mit és hogyan mondana neked ekkor, és ezeket a mondatokat írd oda a lap másik oldalára. Ha nagyon elmélyedsz ebben, szinte már hallod is, ahogy sorban kimondják ezeket a lelkes, gratuláló szavakat. Néhányszor menj végig ezen az úton, de idõnként állj meg, és örülj annak, amikor lelki füleddel hallod a szívbõl jövõ elismeréseket. Próbáld csak ki! Ezt a technikát pszichoterápiás eszközként használjuk lelki elakadások, önbizalom- és motivációhiány esetén. Ilyenkor nem másokat okolunk, hibáztatunk a jelenlegi rossz helyzetért, egyszerûen tudomásul vesszük, hogy valahol valami elromlott a folyamatban, majd újraépítjük azt, 
amíg meg nem acélozódik a lendület, az önbizalom, a bátorság."
Prof. Dr. Bagdy Emőke.
Fénykép: "Ha vizuális típus vagy, vegyél egy A/4-es lapot, és húzz középen egy vonalat: az lesz az út. Az út aljára biggyessz oda egy jelet, ez szimbolizál téged, az út tetejére pedig egy másikat, ami azt jelképezi, ami nem megy neked, amihez nincs elég motivációd, bátorságod, önbizalmad, és amit ezért még nem tudtál elérni. Most kezdd el összeszedni mindazokat a biztató, bátorító és elismerõ mondatokat, amelyeket a különbözõ korszakokban másoktól kaptál. Amit a nagymama mondott, amit az óvó nénitõl, a tanító nénitõl, a barátoktól, sporttársaktól, szerelmektõl hallottál - és írd le ezeket a lap egyik oldalára, úgy, ahogyan elhangzottak. Például:
Margit néni: "Nahát milyen ügyes vagy, azt a mindenit!"
A párod, miközben átölelt: "Tudod mit? Akárhogy sikerül, én mindenképpen szeretlek! De úgyis tudom, hogy jól fog menni."
Ez eleinte nehéz lehet, kicsit még döcög az emlékezés, de meglátod, egy idõ után nagyon jól fog menni. A lap egyik oldalára gyûjts tehát össze minél több biztatást, bátorítást. Utána képzeld el, hogy valóban jól sikerült a szóban forgó dolog, és azok, akik bíztattak, most nagyon megdicsérik, elismerik a teljesítményedet. Álmodd meg, hogy ki mit és hogyan mondana neked ekkor, és ezeket a mondatokat írd oda a lap másik oldalára. Ha nagyon elmélyedsz ebben, szinte már hallod is, ahogy sorban kimondják ezeket a lelkes, gratuláló szavakat. Néhányszor menj végig ezen az úton, de idõnként állj meg, és örülj annak, amikor lelki füleddel hallod a szívbõl jövõ elismeréseket. Próbáld csak ki! Ezt a technikát pszichoterápiás eszközként használjuk lelki elakadások, önbizalom- és motivációhiány esetén. Ilyenkor nem másokat okolunk, hibáztatunk a jelenlegi rossz helyzetért, egyszerûen tudomásul vesszük, hogy valahol valami elromlott a folyamatban, majd újraépítjük azt, amíg meg nem acélozódik a lendület, az önbizalom, a bátorság." 
Prof. Dr. Bagdy Emőke.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

"Kezdetben apró dolgokért mondtam köszönetet.Aztán minél hálásabb lettem,annál nagyobb lett a jutalmam.Hát persze,hiszen minden,amire az ember összpontosít,növekedésnek indul.Ha a jóra koncentrálsz az életedben,azzal még több jót teremtesz.A hála a nagy szorzó."