Ugrás a fő tartalomra




Terheltségeink....

Manapság olyan sokat hallani, olvasni a gluténé terheltségről. Ez sajnos sokakat érint még akkor is, ha nincs kimutatva, mert bizony lehet lappangó fázis is, ami még nem kimutatható, de attól még okoz tüneteket. Ez leginkább kezdeti szakasz.
A gluténérzékenység nemcsak táplálkozási vonulatú, hanem nagyban hozzájárul a stressz is. Ahol a gluténérzékenység felüti a fejét, jó okkal gondolhatunk laktózintoleranciára is, mert a felszívódásuk gyakorlatilag azonos helyen van, csak a bélbolyhok másik részén. Attól függ, kinek mennyire sérült már a bélflórája. Ebben az esetben a bélrendszerben már jelentős mennyiségű gyulladás van jelen. 




Ugyanis a glutén folyamatos irritációt okoz. Ez esetben, mivel nincs tápanyag felszívódás, így beindulnak a hízási folyamatok. Hogy miért? Mert egészséges tápanyag felszívódásnál a tápanyagokat a szervezet be tudja építeni, felhasználja, és az anyagcsere rendben működik, mivel nincs bélrendszeri irritáció. Irritáció fennállásakor azonban, a bélrendszer elnyákosodik, puffadás, gázosodás, bélgörcsök, hasmenés-székrekedés, a felszívódás hiányában fáradékonyság, fejfájás, hajhullás, idegrendszeri gyengeségek állhatnak fenn. Akinek ilyen tünetei vannak, érde
mes leteszteltetni a glutén-laktóz érzékenységet. Egyébként akinél a hasi elhízás a jellemző, ott minden esetben fennáll a bélrendszer gyulladás. (ugyanis így jelez a szervezet, hogy baj van. Ki hamarabb kapja fel a fejét erre, ki később, de a tünetek olyan kellemetlenek, hogy előbb-utóbb az életmódváltás elengedhetetlen)
Amint nincs irritáció, a szervezet visszaállítja az öngyógyító mechanizmusait. Természetesen ilyenkor szükséges, a glutén-laktóz mentes táplálkozás, a bélflóra visszaállítása a gyulladás csökkentésével egyidejűleg és ekkor nagyon fontos a vitaminpótlás nemcsak az élelmiszerekből, de étrend kiegészítésből is. Itt csak természetes alapanyagú vitaminok jöhetnek szóba. Semmiből sem jó a túl sok, de a túl kevés (és ne felejtsük el, ha rossz a felszívódás, akkor bizony előáll a túl kevés helyzet) is kibillent állapotba taszítja a szervezetet.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

"Kezdetben apró dolgokért mondtam köszönetet.Aztán minél hálásabb lettem,annál nagyobb lett a jutalmam.Hát persze,hiszen minden,amire az ember összpontosít,növekedésnek indul.Ha a jóra koncentrálsz az életedben,azzal még több jót teremtesz.A hála a nagy szorzó."