Ugrás a fő tartalomra

Maga a csoda....



Kedves Olvasóm!


Az ember maga a CSODA. Ezt számtalan, szinte hihetetlen tudományos tény támasztja alá. Az egyik ilyen például a fantomfájdalommal kapcsolatos. Ez az a jelenség, amikor, bár amputálták a végtagot, annak helyén mégis rettenetes fájdalmakat él meg a páciens. A nemlétező láb vagy kar ég, szúr, viszket, és sajog. A hagyományos orvosok erre tehetetlenül széttárják a kezüket, mondván, hogyan lehetne valaminek a fájdalmát enyhíteni, ami nem is létezik. Na, és itt jön a csoda. A tükörneuronokról ezek azok az agyunkban lévő idegsejtek, amik például az empátia kialakulásában is közrejátszanak. De ők lehetnek segítségünkre a fantomfájdalmak csökkentésében is.




 A tükörneuronoknak ugyanis van egy olyan tulajdonságuk, hogy akkor is tüzelnek, vagyis továbbítanak információt, amikor nem velünk történik valami, csak megfigyeljük az eseményeket. Ha például látom, ahogy téged megsimogat valaki, az én agyamban is beindulnak ezek az okos kis sejtek, és szinte én is érzem, ami veled történik. Azért csak szinte, mert a bőrömben lévő receptorok jelzik az agyamnak, hogy itt nincs tényleges sírni. Na most, ha a bőr nem küldi ezt a helyesbítést, mert történetesen hiányzik a végtag, akkor a CSAK látott simogatást sajátként éli meg az ember. És valóban: ha egy végtag nélküli páciens nézi, miközben egy másik ember meglévő karját vagy lábát masszírozzák, simogatják, enyhülnek a kínjai, hiszen, amit lát, azt saját élményként éli meg...
Azt gondolom, ez tényleg csodálatos 



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

"Kezdetben apró dolgokért mondtam köszönetet.Aztán minél hálásabb lettem,annál nagyobb lett a jutalmam.Hát persze,hiszen minden,amire az ember összpontosít,növekedésnek indul.Ha a jóra koncentrálsz az életedben,azzal még több jót teremtesz.A hála a nagy szorzó."