Ugrás a fő tartalomra


Depresszió ellen szedjünk bélbaktériumot?

Az emberiség évezredeken át rettegett a szabad szemmel láthatatlan kórokozóktól, ám az utóbbi évtizedekben egyre több baktériumról derül ki, hogy egészségünk szempontjából kulcsfontosságúak.
A bélflóránkat al
kotó baktériumok kiemelkedő teljesítményre képesek:
nem csupán az emésztőrendszerünk, s így egész szervezetünk egészségének fenntartásában, illetve a tápanyagok megfelelő felszívódásában játszanak közre, hanem – a feltevések szerint – elménk működésének befolyásolására is képesek.
A közelmúlt tudományos kutatásai nyomán egyre többen állítják, hogy bélflóránk “gondozása” vezethet lelki egyensúlyunk visszanyeréséhez is. Az eredményekből a Science Newstudományos folyóirat készített összeállítást.
Tényleg az vagy, amit megeszel
Laboratóriumi tesztek során sikerült már szorongó egeret merésszé, visszahúzódó egeret kalandkeresővé tenni, pusztán a bélrendszerükben élő baktériumok arányának megváltoztatásával. Sőt: amikor depressziós emberekből származó baktériumokat juttattak patkányokba, a rágcsálók maguk is a depressziósak lettek.
Humán kísérletekből az szűrhető le, hogy
bizonyos baktériumok fogyasztása után módosul az agyi aktivitás mértéke és enyhül a szorongás.
Mivel a bélflóra ugyanazon kémiai anyagok révén kommunikál, mint agyunk, a fenti kísérleteknek logikus alapjuk van, olvasható az összeállításban.
A tudományos beszámolók szerint az optimális összetételű bélflóra nemcsak a kedély javítására képes, hanem az olyan mentális zavarok kezelésére, mint a szorongás vagy a depresszió.
A nem megfelelő baktériumok viszont ronthatják a szellemi állapotot.
Mai racionális világunk ódzkodik egy ilyen állítás elfogadásától. Pedig nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a baktériumok régebb óta velünk (bennünk) élnek, mint ahogy emberré váltunk volna.
folyt itt:

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

"Kezdetben apró dolgokért mondtam köszönetet.Aztán minél hálásabb lettem,annál nagyobb lett a jutalmam.Hát persze,hiszen minden,amire az ember összpontosít,növekedésnek indul.Ha a jóra koncentrálsz az életedben,azzal még több jót teremtesz.A hála a nagy szorzó."