Ugrás a fő tartalomra

Macskagyökér (Valeriana officinalis) – a pánikbetegség természetes ellenszere

A valerianat (macskagyökeret), amit a 19. századi “Valium"nak neveztek, világszerte ismerték és elismerték a szervezetre kifejtett nyugtató hatása miatt. Főzetét, kivonatát és a belőle előállított készítményeket Európában gyakran rendelik szorongás ellen. Sok, csak receptre kapható, kémiai szintézis útján gyártott gyógyszerrel (amilyen pl. a Valium is) ellentétben, a macskagyökérnek csak kevés kellemetlen mellékhatása van és a betegek nem szoknak hozzá.
De más előnye is van a macskagyökérnek a Valiummal szemben. A Valium az alkohollal együtt szinergista hatást fejt ki. Ez annyit jelent, hogy ha a két szert egyszerre vesszük be, azok egymás hatását nagy mértékben felerősítik a szervezetben. Ez a szinergizmus nemcsak a két szerrel való visszaélésre (abúzusra) csábít, hanem súlyos mellékhatások léphetnek fel a két szer együttes bevétele után.
A herbalisták évszázadokon át a lehetséges orvosságok közül elsőként a macskagyökeret választották az:
- Idegfeszültség és a ma pánikbetegségnek nevezett állapot gyógyítására.
- Eredményesen alkalmazták a stresszel összefüggő izomgörcsök, valamint a menstruációs görcsök csillapítására, illetve a premenstruációs panaszok enyhítésére.
- A Valium a diazepamnak, egy erős hatású pszichofarmakonnak, egyik külföldön törzskönyvezett (Magyarországon nem forgalmazott) készítménye. Magyarországon a diazepam Seduxen néven van forgalomban. Huzamos alkalmazása hozzászokáshoz vezethet. A szedésének hirtelen abbahagyása elvonási tüneteket vonhat maga után. Alkalmazásának ideje alatt szeszes italt fogyasztani szigorúan tilos.
A valeriana hatásai:
- Nyugtató hatást fejt ki.
- Enyhíti, megszünteti az álmatlanságot.
- Mérsékli az izomfeszülést.
- Jó hatású a végletes emócionális stressz időszakában.
- Csökkenti a gyomorgörcsöket és a bélgázok által okozott fájdalmakat.
Hogyan kell alkalmazni?
Belsőleg:
Kapszulák formájában: Naponta legfeljebb 3x 1 kapszulát szedjen a tünetek megszüntetése céljából.
Kivonat: Naponta, este lefekvés előtt 10 csepp kivonatot keverjen el folyadékban és igya meg
VIGYÁZAT!
Túlságosan nagy adagokban a macskagyökér bénulást és a szívverés gyengülését okozhatja. Ne lépje túl a javasolt adagot.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

"Kezdetben apró dolgokért mondtam köszönetet.Aztán minél hálásabb lettem,annál nagyobb lett a jutalmam.Hát persze,hiszen minden,amire az ember összpontosít,növekedésnek indul.Ha a jóra koncentrálsz az életedben,azzal még több jót teremtesz.A hála a nagy szorzó."