Ugrás a fő tartalomra

Csalán, csíp de mi így is szeretjük! 


Nagy Csalán – mi jut eszetekbe először erről a növényről?
Nekünk az, amikor kertészkedés közben belemarkolunk egy csalán tőbe, és utána hosszú ideig ég, viszket a kezünk.
De mi okozza ezt a viszketést?
A csalán levelének és szárának felszínén csillámszőrök vannak, melyek érintésével hangyasav kerül a bőrszövet alá, ami maró hatású. A csalán kontaktmérges növény, ami azt jelenti, hogy a méreg érintés után szabadul fel.
Azon túl, hogy bosszantó növény a kertünkben, nagyon sok mindenre használható és érdemes is használni a nagy csalánt!
Miért érdemes fogyasztani a nagy csalán leveleit?
A csalán az egyik legrégebb óta használt méregtelenítő növény. Fontos szerepe van a vértisztításban, ezáltal hozzájárul a bőr és köröm és a haj egészségéhez is. De nemcsak belsőleg, de külsőleg is használhatjuk lemosóként, borogatásként. A vérerekben megakadályozza a vérzsírok lerakódását, így az érszűkület és az érelmeszesedés kockázatát is csökkenti.
A húgyuti rendszer karbantartására is használható a csalán. Az egész húgyuti rendszer átmosásában segítséget jelenthet, a köszvény egyik legjobb kiegészítő kezelési módszere a csalántea fogyasztása.
A máj méregtelenítésének egyik legfontosabb gyógynövénye a csalán, hiszen hatására a májba friss vér áramlik, valamint segít eltávolítani a májban lerakódott toxikus anyagokat, anyagmaradványokat.
A nagy csalán rengeteg vitamint is tartalmaz, így talán érdemes élelmiszerként is gondolni rá, bár ez a csípőssége miatt először kicsit riasztónak tűnhet.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

"Kezdetben apró dolgokért mondtam köszönetet.Aztán minél hálásabb lettem,annál nagyobb lett a jutalmam.Hát persze,hiszen minden,amire az ember összpontosít,növekedésnek indul.Ha a jóra koncentrálsz az életedben,azzal még több jót teremtesz.A hála a nagy szorzó."