Ugrás a fő tartalomra

IBOLYA recept
Ibolyaszirup: 1 dl vízzel leforrázunk 5 dg ibolyavirágot és gyökeret. 24 órai állás után leszűrjük, a felmelegített szüredékben 15 dg cukrot v. mézet feloldunk. Meghűlés, köhögés, kétóránként 1 ek, köptetőszer.
Ibolyaolaj: Üvegbe ibolyafüvet , felönteni olivaolajjal, napon érlelni 30 napig. Szűrés. Bedörzsölés fejfájásnál, lázas betegnél.
Ibolya zselé:
Hozzávalók:
Illatos ibolya - fél literes edény legyen púposan tele, persze nem nyomkodva)
7-8dl víz
a citrom leve (átszűrve)
400gr cukor
1 zacskó 3:1 dzsemfix
Illatos ibolyából szedjünk bő fél liternyi, lehetőleg teljesen kinyílt virágot, minél tisztább helyről és minél sötétebb szirommal. Dobozban szállítsuk, hogy minél kevésbé törjön. Figyeljünk az apró bogarakra is és az ibolyákat minél hamarabb dolgozzuk fel.
Tegyük egy tálba (de ne fém tálba) az ibolyákat, majd lobogó forró vízzel öntsük le az ibolyákat, egy kanállal keverjük meg, hogy biztosan minden virág a víz alatt legyen, majd hagyjuk ázni, minimum kettő órát, maximum egy éjszakán át.
Másnap szűrjük le az áztató vizet, ami ekkora kékeszöld lesz, a benne ázó szirmok meg majdnem fehérek
A lének fél liternek kell lennie. Öntsük egy nagyobb lábasba a furcsa színű, de illatos levet, majd öntsük hozzá a szűrt citrom levet és máris jön a varázslat: gyönyörű lilás lesz a levünk. Adjuk hozzá a cukrot és a dzsemfixet is és sűrűn kevergetve forraljuk fel. Vigyázat: nagyon felhabzik! Körülbelül fél percig forraljuk erősen, majd zárjuk el a gázt, hagyjuk hogy a habzás megszűnjön, pár percet hagyjuk hűlni, akkor a maradék habot kanalazzuk le.
Sterilizált üvegekbe töltjük és dunsztoljuk.
Elkápráztató, illatos, ínycsiklandó különlegesség!
forrás: https://www.facebook.com/viragkedvelok/

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

"Kezdetben apró dolgokért mondtam köszönetet.Aztán minél hálásabb lettem,annál nagyobb lett a jutalmam.Hát persze,hiszen minden,amire az ember összpontosít,növekedésnek indul.Ha a jóra koncentrálsz az életedben,azzal még több jót teremtesz.A hála a nagy szorzó."