Ugrás a fő tartalomra

Rukkola, a brokkoli és karfiol fellkapott rokona


A rukkola, más néven borsmustár, a saláták családjába tartozik. Rokonságban áll a brokkolival és a karfiollal is. Levelei sötétzöldek, formája a gyermekláncfűre emlékeztet, íze pedig – a benne található olajoknak köszönhetően – kissé kesernyés, csípős, mely egyesek szerint a tormáéhoz, mások szerint a földimogyoróéhoz, dióéhoz hasonlít. Az ókorban a rómaiak használták testszag ellen, szeplők enyhítésére és vágykeltőnek is.
Mire használjuk a rukkolát és miért fogyasszuk?
C, A, K-vitamin, B5 és B2 vitamin található benne és kálciumban is igen gazdag növény.
Fogyaszthatjuk például csontjaink erősítésére a magas K – vitamin tartalma miatt
Három kisebb edény rukkola teljesen fedezi a szervezet egész napos K-vitamin szükségletét, ugyanakkor 8-szor több kalciumot tartalmaz, mint a jégsaláta.
Segíthet a vastagbél egészségének megőrzésében, ezáltal javítva az emésztést.
Értékes rostjai segítenek abban, hogy a méreganyagok megfelelően kiürüljenek a szervezetből.
Fogyaszthatjuk szellemi frissességünk megőrzése érdekében is, mivel nagyon sok B – vitamint tartalmaz, különösen nagy mennyiségű B-9 vitamint (folsavat). A felnőtteknél, ahogyan egyre kevesebb folsavhoz jut a szervezet, úgy alakulhatnak ki memóriazavarok, így a szellemi képességek is hanyatlani kezdenek.
Mivel a rukkola jó hatással van az emésztésre, ezért érdemes egy-egy nehezebb étel mellé fogyasztani belőle, ezért találkozhattunk vele pizzákon is. Esténként ha nehezebb vacsora után fogyasztjuk, segíthet nekünk a pihenésben.
A rukkolához viszonylag könnyen hozzá lehet jutni és meg lehet vásárolni. Használjuk ki és fogyasszuk többször egészségünk érdekében.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

"Kezdetben apró dolgokért mondtam köszönetet.Aztán minél hálásabb lettem,annál nagyobb lett a jutalmam.Hát persze,hiszen minden,amire az ember összpontosít,növekedésnek indul.Ha a jóra koncentrálsz az életedben,azzal még több jót teremtesz.A hála a nagy szorzó."