Ugrás a fő tartalomra

Tojáshéj – a természetes kálcium forrás


A tojáshéjat kidobjuk, pedig ha ismernénk milyen jótékony hatásai vannak, biztosan nem kerülne a szemétbe!
A tojáshéj 90%-a kalcium! A benne lévő kalcium sokkal gyorsabban felszívódik, mint a táplálékkiegészítők. A tojáshéjat már évszázadok óta használják a gyógyászatban, hiszen a rendszeres fogyasztásával megelőzhető a csontritkulás és más kalciumhiány okozta betegségek.
A kalciumhiány megközelítőleg 150 különböző betegségnek a közvetlen vagy közvetett kiváltója. Ezek közül a leggyakoribbak a csontritkulás, fogágy- és ínygyulladás, ízületgyulladás, memóriazavar, depresszió, viselkedésbeli változások.
A tojáshéj nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot és 27 egyéb ásványi anyagot (magnéziumot, foszfort, szilíciumot, vasat, ként, nátriumot...), így összetétele hasonlít a fogaink összetételéhez.
A tojáshéjban lévő fehérje aminosavakból – cisztein, lizin és izoleucin – áll, így különösen ajánlott kisgyerekek számára, mert a csontképződéshez szükség van a folyamatos kalciumpótlásra. A tojáshéj ugyanakkor az angolkór és a vérszegénység kialakulásának esélyét is csökkenti.
A tojáshéj jótékony hatásai:
- Erősíti a csontokat.Védelmet nyújt a csontritkulással szemben, régen a gyerekeknek adták csonterősítőként vagy vérszegénység ellen
- Csökkenti a koleszterinszintet
- Enyhíti a gyomorégést. Ha gyakran fordul elő gyomorégés, érdemes kúraszerűen fogyasztani a tojáshéjat, néhány nap alatt enyhíti a panaszokat.
- Magas kálciumtartalma miatt segítséget nyújt az allergiás megbetegedések kezelésében
- Fogyókúrák esetében segít a sulyfelesleg csökkentésében.
- A a tojáshéjban meglelhető kalcium fokozza a köröm és hajnövekedést
- Magas cinktartalmának köszönhetően hozzájárul a pattanások megszüntetéséhez
- Lúgosítja a szervezetet
Recept
Mossunk meg pár tojást, törjük fel őket, majd a tojáshéjakat főzük meg pár percig. (A tojások belsejét ne dobjuk ki, alább megmutatjuk, milyen finomságokat készíthetsz belőlük!)
A megfőtt tojáshéjakat leszűrjük és egy konyharuhára tesszük, legalább 6 órán át hagyjuk száradni, vagy lerben, lassú tűzön szárítjuk. A tojáshéjban lévő belső hártyaszerű anyagot leszedjük. A megtisztított tojáshéjat mozsárban porrá törjük, majd befőttesüvegbe tesszük.
Adagolás:
Tizennégy évnél idősebb gyermekek és felnőttek számára napi 1-2 kiskanál javallott, ez fedezi a napi kalcium szükségletüket. A kisebb gyermekek számára napi negyed teáskanálnyi is elegendő.
Hogyan alkalmazzuk külsőleg?
Izületi fájdalmakra: Zúzzuk össze, tegyük egy befőttes üvegbe és öntsünk rá almaecetet. Nagyjából két napig hagyjuk állni a keveréket, ameddig a tojáshéj fel nem oldódik. Az így készített oldatot dörzsöljük a fájó pontokba. Jótékony hatása annak köszönhető, hogy a tojáshéj gazdag tápanyagokban - glükozamint, hialuronsavat, kollagént tartalmaz - amelyek elősegítik az ízületek regenerálódását. A keverék hónapokig tárolható.
Figyelem!
Csak a tyúk és a fürjtojás alkalmas erre a célra! A kacsatojás ugyanis olyan baktériumokat tartalmazhat, amelyek miatt nem ajánlott a héjuk fogyasztása!
A kalcium D-vitamin jelenlétében szívódik fel a legjobban, ezért tartózkodjunk minél többet a napon, és fogyasszunk sok májat.
A természetes megoldások jótékony hatással vannak a szervezetre, de ezek nem helyettesítik az orvos által felírt gyógyszereket! A kezelőorvos felkeresése a továbbiakban is elengedhetetlen, ha bármilyen egészségügyi panaszt vél felfedezni!
Fogkrém tojáshéjból
Ha azt szeretnék, hogy megszabaduljunk a lyukas fogaktól, készítsünk fogkrémet a tojás héjából. Szükségünk lesz egy negyed csésze porított tojáshéjra, 2 evőkanál szódabikarbónára és 2 evőkanál kókuszolajra. Ízlés szerint adhatunk hozzá néhány csepp borsmentaolajat. Egy tálkába keverjük jól el a hozzávalókat, majd tegyük egy jól záródó üvegecskébe, és használjuk a fogkrémet a megszokott módon.


forrás: https://www.facebook.com/nepgyogyaszat/photos/a.510185229009480.128766.504538486240821/1600787039949288/?type=3&theater

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

"Kezdetben apró dolgokért mondtam köszönetet.Aztán minél hálásabb lettem,annál nagyobb lett a jutalmam.Hát persze,hiszen minden,amire az ember összpontosít,növekedésnek indul.Ha a jóra koncentrálsz az életedben,azzal még több jót teremtesz.A hála a nagy szorzó."