Ugrás a fő tartalomra

A tökmag csodálatos gyógyhatásai

Hasznos tápanyagok a tökfélékben:
- Igen magas a szénhidráttartalma
- Nagy mennyiségben tartalmaz aminosavakat
- Gazdag vitaminforrás: B-, C-, D-, E- és K-vitamint is tartalmaz, ásványi anyag tartalma is kiemelkedő: foszforban, kalciumban és káliumban gazdag, lecitint és fitoszterolokat is tartalmaz
Hatásai:
- Kiváló gyulladáscsökkentő hatással bír
- Parazitaellenes tulajdonságú
- A húgyutak fertőtlenítésében és a vizelethajtásban is segítségünkre lehet.
- Nyugtató hatása is ismert, sőt álmatlanság esetén is alkalmazható.
- Eredményesen alkalmazzák prosztataproblémák megelőzésére és kiegészítő kezelésére
- Égési sérülések kezelésére keverjünk össze 30 gramm nyers tökpépet 1 liter vízzel és ezt kenjük a kezelendő felületre.
- Kiváló kiegészítője lehet az időskori makula degeneráció megelőzésének
- Gazdag béta-karotinban, ami egy erős antioxidáns, így a sejtvédelem egyik segítője lehet.
- Alacsony kalóriatartalmú, így diétázók is bátran fogyaszthatják.
- Béta-kripoxantin tartalmának köszönhetően csökkentheti a tüdőrák kockázatát dohányzás esetén.
A tökmag hatásai:
- A tökmag magas cink és B vitamin tartalmának köszönhetően jelentősen segíti a zsírégetés folyamatát.
- Mivel tele van magnéziummal, cinkkel, zsírsavval és antioxidánssal, melyeknek nagyon fontos szerepük van szívünk egészségének megőrzésében, ezért érdemes rendszeresen fogyasztani.
- Köszönhetően a már említett extrém magas magnéziumtartalmának, a tökmag képes befolyásolni a jó irányba a szervezet vércukorszintjét, így rendszeres fogyasztói körében kisebb valószínűséggel alakul ki diabétesz.
- Folsav tartalma is jelentős, minek köszönhetően kiegyensúlyozottabbá teszi az emésztést, ráadásul csökkenti a szívbetegségek kialakulását.
- Kiváló gyulladáscsökkentő
- Akárcsak a tökfélék húsa, a mag is parazitaellenes tulajdonságokkal rendelkezik.Természetes ellenszere lehet a galandférgeknek és más élősködőknek.
- Az álmatlanságban szenvedők is rágcsáljanak el naponta 80–90 szem pirított tökmagot, mivel magas a triptofántartalma, ami nagyban segít legyőzni a stresszt, nyugtatja az idegrendszert is. De készíthetünk teát is belőle: az összezúzott magokat forraljuk 5 percig, majd hagyjuk állni egy fél órát és igyuk meg lefekvés előtt. A meleg folyadék amúgy is segíti az ellazulást.
A tökmagot érdemes nyersen megvásárolni és otthon megpirítani, mert a gyárilag pörkölt tökmag kálium-bromidot tartalmaz, ami meggátolja a jód felszívódását a pajzsmirigyben, ez pedig az arra hajlamosaknál elősegítheti a depresszió kialakulását.
Tökmagolaj
A tök magjából préselt olaj is egyre közkedveltebb, hiszen kifejezetten kellemes íze mellett megtalálható benne az összes vitamin és ásványi anyag, így aki nem szeret bajlódni a magokkal vagy félti a fogait, az tegyen minden nap a salátájára egy evőkanálnyi olajat és élvezheti az összes fentebb felsorolt pozitív hatást.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

"Kezdetben apró dolgokért mondtam köszönetet.Aztán minél hálásabb lettem,annál nagyobb lett a jutalmam.Hát persze,hiszen minden,amire az ember összpontosít,növekedésnek indul.Ha a jóra koncentrálsz az életedben,azzal még több jót teremtesz.A hála a nagy szorzó."