Ugrás a fő tartalomra




Oregánó – ne csak a pizzára használjuk!

Az olasz konyha egyik legnépszerűbb fűszere, de nemcsak íze miatt érdemes odafigyelnünk. Ahogy a legtöbb fűszernövény, úgy az oregánó is használható gyógynövényként.
Oregánó olaja – világszerte kutatják hatását!
Napjainkban is számos országban folynak kutatások ezen kedvelt fűszer olajának és hatóanyagainak hasznosításáról.
- Brazil és kínai kutatók az oregánó daganatellenes tulajdonságait kutatják, mely a benne található karvakrol vegyületnek köszönhető.
- Amerikai kutatók vírusellenes tulajdonsága miatt vizsgálták az oregánót, mely hatásosnak bizonyult több gyomor és bélfertőzés leküzdésében is.
- Az oregánóban található timol vegyületet argentin orvosok találták kiemelkedő hatékonyságnak parazitaellenes kutatásaik során.
- Tunéziai kutatók kimutatták, hogy az erős antibakteriális hatású. Sikerrel vette fel a harcot az olyan ismert kórókozók ellen, mint a Staphylococcus aureus vagy az Esherichia coli.
- Egy 2016-os szerb és görög közös kutatásban az 1. típusú diabéteszre gyakorolt hatását. Eredményeik szerint az oregánó kivonata jelentheti a kiinduló pontot egy jövőbeli diabéteszterápia kifeljesztésében.
- A karvakrol és a timol mellett a rozmarinsav az egyik fontos hatóanyaga az oregánónak, melynek hatását 2014-ben Japán kutatók is vizsgálták a rozmarinsav szezonális allergiákra vonatkozó hatását.
- Az oregánó illóolajának immunrendszer erősítő hatásáról az évek során sok száz kutatás született. Immunrendszer stimuláló hatása miatt az állattartók is szívesen alkalmazzák.
A cikk folytatódik:
http://balintcsepp.hu/aktualis/oregano-ne-csak-a-pizzara-hasznaljuk/

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

"Kezdetben apró dolgokért mondtam köszönetet.Aztán minél hálásabb lettem,annál nagyobb lett a jutalmam.Hát persze,hiszen minden,amire az ember összpontosít,növekedésnek indul.Ha a jóra koncentrálsz az életedben,azzal még több jót teremtesz.A hála a nagy szorzó."