Ugrás a fő tartalomra


Vegán étrend és a B12-vitamin


A B12 egy vízben oldódó, baktériumok által termelt vitamin, mely növényi étrenddel városi közegben nem elegendő mértékben vihető be.
A B12 hozzájárul a normális idegműködéshez, közrejátszik a vörösvértestek kialakulásában és a DNS szintézisben is többek között.
Tartós hiánya visszafordíthatatlan idegi alapú károsodást okozhat és nagyon fontos leszögezni, hogy B12 hiányban nem csak vegánok szenvedhetnek, hanem a mindenevők is.
Milyen egészségügyi problémákat okoz a B12-vitamin hiány?
- Fáradtság
- Depresszió, szorongás, mánia, neurológiai tünetek, szellemi leépülés
- Nagyon fontos az idősek számára, mivel ezek a vitaminok a kor előrehaladtával már nem olyan jól szívódnak fel.
- Vérszegénység
- A karok és lábak zsibbadása, járási nehézségek
- Dadogás
- Rossz testszag, szájszag, szájgyulladások
- Menstruációs panaszok
- Magzati velőcsőzáródási zavar
- A B12 vitamin hiányát kapcsolatba hozzák az Alzheimer-kór kialakulásával
- Tinnitus – időskori hallásromlás
Milyen növények tartalmazzák a B12 vitamin aktív formáját?
Kovászos uborka, savanyú káposzta, egyéb erjesztett ételek, bio gazdálkodásból származó mosatlan gyümölcsök és zöldségek, répa, sörélesztő (főleg inaktivált formában).
A természetben élve úgy vinnénk be a szervezetünkbe, hogy az egészséges, természetes talajban megtermett növényeket fogyasztjuk, amiket nem mosunk meg, s a rajtuk maradó "kosz" tartalmazná azt a picurka adag B12-t, ami kell nekünk. Ajánlják egyes szakértők éppen ezért a mosatlan, vagy csak kevéssé megtisztított biozöldséget is.
Az állatok szervezete sem tudja szintetizálni ezt a vitamint, így ők is ugyanígy viszik be, ha a természetben van szerencséjük élni. A mai ipari állattartásban az állatokat vagy a belőlük készült termékeket B12 injekcióval kezelik, mivel a vegyszeres talajból származó gabonákat fogyasztva ők sem jutnak hozzá. Vegyes táplálkozású barátaink tehát ugyanúgy mesterségesen elállított B12-t fogyasztanak.
Aki nem tudja úgy megtervezni az étkezését, hogy elegendő B12-t vigyen be, annak B12 készítményt ajánlott szedni, melynek vásárlásakor érdemes odafigyelni, hogy a vitamin valamely aktív – a szervezet által felhasználható – formuláját tartalmazza a készítmény. Ilyen a hidroxo-kobalamin és ciano-kobalamin.
Étrend kiegészítő vásárlása esetén a ciano-kobalamin tartalmút válaszd, mert azt a típust kifejezetten baktériumkultúrákból nyerik ki. Ez az egyetlen olyan vitamin típus melyet májunk elraktároz és az utolsó bevitel után még évekig adagolja azt a szervezetnek igény szerint. A felnőtt napi szükségletet 2 és 3 µg között határozták meg. A B-12 vitamin is fogyasztható nagy mennyiségben, mert a felesleg kiürül a szervezetből.
A B-vitaminokat minden esetben együtt érdemes bevinni a szervezetbe (megfelelő étrenddel vagy táplálékkiegészítőkkel), de célterápia esetén rövid ideig akár két-háromszor nagyobb mennyiség is szedhető egyes B-vitaminokból.

https://www.facebook.com/nepgyogyaszat/

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

"Kezdetben apró dolgokért mondtam köszönetet.Aztán minél hálásabb lettem,annál nagyobb lett a jutalmam.Hát persze,hiszen minden,amire az ember összpontosít,növekedésnek indul.Ha a jóra koncentrálsz az életedben,azzal még több jót teremtesz.A hála a nagy szorzó."