Ugrás a fő tartalomra

A pitypanggyökérkávé hatásai

A pongyolapitypang levele a vitaminok és ásványi anyagok gazdag forrása. Bennük sok az A-vitamin, a D-vitamin, ezek mellett tartalmaznak C-vitamint, különféle B-vitaminokat, vasat, szilíciumot, magnéziumot, cinket és mangánt.
A népi gyógyászok régóta ajánlják a pitypang gyökerét a máj és az emésztési rendszer panaszaira, a levelét pedig a vízvisszatartás csökkentésére. Különböző hatóanyagai a máj és a vesék működésére gyakorolnak hatást, ezért a növény számos olyan betegség kezelésére alkalmas, amikor a szervezetből különféle méreganyagokat kell eltávolítani.
Fokozza az epe termelődését és kiválasztását, és az epehólyagból való ürülését. Olyan betegségekre is jó hatással van, mint az epekő, a sárgaság vagy a májgyulladás. Vizelethajtó, a magas káliumtartalma miatt.
Az ásványi sók mellett a pongyola pitypang fontos gyógy- és építőanyagokat tartalmaz, amelyek az anyagcsere-betegségek gyógyításában igen fontosak.
Vértisztító hatása folytán köszvény és reuma esetén is segít, mérsékeli a nyirokcsomó duzzanatokat. A pitypang felhasználásával készült medicinák és étrend kiegészítők tabletta, kapszula, szárított vagy friss növény, illetve gyökér, teakeverék, alkoholos oldat (tinktúra), és folyadék formájában is elérhetők.
Használatánál ügyelni kell, mivel egyesekből allergiás bőrreakciót válthat ki!
Gasztronómia
Virágzás előtt gyűjtik a levelét, ősszel vagy tavasszal a gyökerét, a virágzás idején a szárát. Fiatal leveleiből salátát vagy főzeléket készítenek.
Gyermekláncfű gyökér kávé készítése
Ássunk ki kb. 2 - 3 kilogrammnyi pitypang gyökeret, lehetőleg a vastagabbjából.
Gondosan tisztítsuk meg a talaj szennyeződéseitől, bő vizes mosással. Bátran alkalmazzuk a körömkefét is!
Vágjuk a gyökereket 5 - 6 centiméteres darabokra, majd hosszában is hasítsuk ketté őket.
Az így előkészített darabokat helyezzük egy csepegtető tálcára, s egy órán keresztül hagyjuk száradni.
Vágjuk a megszáradt gyökereket apró darabokra.
Tegyük a gyökérdarabokat egy zsír és olajmentes tepsibe.
200 Celsius fokos sütőben kb. 30 percig szárítsuk! Azoknak barnára kell színeződniük és teljesen száraznak kell lenniük.
Hagyjuk a szárított, pörkölt gyökeret kihűlni, majd őröljük finomra. Ezt követően 5 percig 180 Celsius fokon ismételjük meg a hőkezelést. Amikor az őrlemény kihűlt, tároljuk légmentesen záródó edényben.
Készítsük el a kávét!
6 evőkanál őrölt pitypang kávét tegyünk 0,5 liter forrásban lévő vízbe, - tovább ne forraljuk - és hagyjuk ázni 30 percig.
Fogyasztás előtt célszerű újra felmelegíteni a kívánt hőmérsékletre. Ízlés szerint tálaljuk tejjel és mézzel.

forrás: https://www.facebook.com/nepgyogyaszat/

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

"Kezdetben apró dolgokért mondtam köszönetet.Aztán minél hálásabb lettem,annál nagyobb lett a jutalmam.Hát persze,hiszen minden,amire az ember összpontosít,növekedésnek indul.Ha a jóra koncentrálsz az életedben,azzal még több jót teremtesz.A hála a nagy szorzó."