Ugrás a fő tartalomra

Örök kérdőjel, a zab – szabad-e fogyasztania a gluténérzékenyeknek?


A garantáltan gluténmentes zabot igen. De csak azt!
Talán most már egyre több cöliákiás – gluténintoleranciás tudja, hogy a garantáltan gluténmentes zab fogyasztható a gluténérzékenyek diétájában, de még mindig sokak megkérdőjelezik ezt a kijelentést.
Nézzük meg mit érdemes tudni a zabról és alkalmazásáról a gluténmentes diétában.
41/2009 EK rendelet a “gluténérzékenyeknek szánt élelmiszerek összetételéről és címkézéséről” szerint glutént tartalmaz a búza, árpa és a rozs, ezért gluténérzékenyek nem fogyaszthatják.
A rendelet szerint azonban a zab káros hatása nem minden cöliákiásnál igazolható, ezért a termékek címkézése során a zabot tartalmazó termékek gluténszennyezettségének kockázatát kell figyelembe venni.
Ma már elfogadott, hogy a zab fogyasztható cöliákiában anélkül, hogy a vékonybél károsodását okozná.
A problémát a kereskedelmi zabkészítmények búzával való szennyezettsége okozza, amely a gabona betakarítása, szállítása, tárolása, feldolgozása során adódik, ezért a gluténérzékenyek diétájában kizárólag a garantáltan gluténmentes zab fogyasztható.
A zab, táplálkozás élettani jelentősége:
Gluténtartalmú prolaminokat nem tartalmaz, ezért garantáltan gluténmentes formában beépíthető a cöliákia diétájába.
Fehérjetartalma a többi gabonaféléhez képest magasabb.
Kiemelkedően magas rosttartalmából adódóan rendszeresen fogyasztva hozzájárulhat az egyébként sokszor helytelenül összeállított rostszegény gluténmentes diétához.
100g zab tápanyagtartalma
Energia - 1634 kJ/ 389 kcal
Fehérje - 17g
Zsír - 7g
Szénhidrát - 66g
Élelmi rost - 10,6g
USDA, 2014
Fogyasztása:
A zab jelenleg számtalan formában beépíthető a hagyományos táplálkozásba, a gluténmentes diétába azonban még csak szűk választékban érhető el.
Mivel a gluténérzékenyek diétájába kizárólag csak a garantáltan gluténmentes zab építhető be, beszerzése sokszor nehézségbe ütközhet, mivel hazánkban jelenleg csak speciális élelmiszer-allergia / ételintolerancia boltokban vagy bioboltokban kapható sajnos igen magas áron.
Aki a hagyományos táplálkozásban zabot szeretne fogyasztani, termékek széles választékával találja szemben magát.
Kapható zabkása, zabpehely, zabliszt formájában is, valamint az ezek felhasználásával készített termékekben, mint a müzli, sör, keksz, pékáru és más hasonló késztermékekben.
Gluténmentes formában ezzel szemben egyelőre zabpehely és zabliszt formában érhető el, de ezek felhasználása már a többi szintén gluténmentes termékhez hasonló.
Tippek, ötletek a gluténmentes zab felhasználására
A gluténmentes zabpehely felhasználásával tápláló reggeli étel készíthető, ha joghurttal vagy tejjel kikeverjük (társuló laktózintolerancia esetén laktózmentes tejjel vagy joghurttal készítsük vagy vegyünk be laktáz-enzimet!), gyümölccsel gazdagítjuk, esetleg kakaóporral, fahéjjal vagy vaníliás cukorral ízesítjük.
A főételek, édességek rosttartalma is növelhető a gluténmentes zabpehely felhasználásával. Belekeverhető például a rántott hús/sajt panírjába vagy akár a túrógombóc (szükség esetén készítsük laktózmentes túróval) tésztájába, de sütemények alapját is adhatja.
A gluténmentes zabpehely felhasználásával továbbá müzli szeletek, kekszek készíthetőek, melyek kiválóak egy-egy kisétkezéshez önmagukban, vagy gyümölccsel, joghurtos itallal fogyasztva egyaránt.
A gluténmentes zabliszt levesek, főzelékek sűrítésére is felhasználható.
Fontos! Gluténérzékenyként mindig győződjünk meg róla, hogy vásárláskor garantáltan gluténmentes zabot tettünk-e kosarunkba, azaz a termék nyomokban sem tartalmaz glutént, gluténtartalmú gabonafélével nem szennyeződhetett (csomagolása sértetlen)!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

"Kezdetben apró dolgokért mondtam köszönetet.Aztán minél hálásabb lettem,annál nagyobb lett a jutalmam.Hát persze,hiszen minden,amire az ember összpontosít,növekedésnek indul.Ha a jóra koncentrálsz az életedben,azzal még több jót teremtesz.A hála a nagy szorzó."