Ugrás a fő tartalomra


Megbetegítő érzelmeink  

A kínaiak már régen rájöttek arra, amit mi még csak most kutatunk: hogy az érzelmek hatással vannak lelki állapotunkra. Pontosabban az erős, hosszan tartó érzelmek, mint például a szorongás, a folyamatos nyugtalanság, a mélyen táplált düh, vagy a feldolgozatlan gyász. Orvostudományuk szerint ezek ugyanúgy meg tudnak betegíteni minket, mint a vírusok.
Szerintük a düh, és az ehhez társuló csalódottság és megbántottság a májat terheli meg leginkább. Az általunk is használt „epés” kifejezés is ezt mutatja. A düh fejfájást, szédülést, hosszú távon gyomor- és bélrendszeri problémákat okoz.A krónikus stresszt súlyos egészségügyi kockázatokkal jár. A nyugati orvostudomány szerint elsősorban az emésztőrendszert és az immunrendszert gyengíti le az ennek során keletkező kortizol hormon, sőt, ez akár a rák kockázatát is növeli. A kínaiak szerint a szorongás a tüdőt támadja meg, valamint rossz hatással van a vastagbélre is: székrekedést és vastagbél-gyulladást okozhat.A félelem a vesét és a húgyhólyagot károsítja – a gyermekek éjszakai ágybavizelése például mélyen gyökerező félelmeik miatt van.A szomorúság, a ki nem hevert gyász a két legfontosabb szervet, a tüdőt és a szívet támadja meg. Ez közvetetten az egész szervezet kárára válik.
A kínaiak szerint ezek az érzelmek a csi-t, azaz az éltető energiát gyengítik a szervezetben. Márpedig ha ez nem áramlik szabadon, az betegségekhez vezet, ahogy a fenti példákból is láttuk. Ha úgy érezzük, valami olyan terhet hordozunk, amit nem tudunk egyedül letenni, olyan érzelmek kínoznak minket, amiket nem tudunk feldolgozni, merjünk segítséget kérni!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

"Kezdetben apró dolgokért mondtam köszönetet.Aztán minél hálásabb lettem,annál nagyobb lett a jutalmam.Hát persze,hiszen minden,amire az ember összpontosít,növekedésnek indul.Ha a jóra koncentrálsz az életedben,azzal még több jót teremtesz.A hála a nagy szorzó."