Ugrás a fő tartalomra

A "GONDOLATOK" csoportban érdekes témát javasoltak a résztvevők a testképzavar szemszögéből "boncolgattuk
" a témát. Mi nők örökös harcot folytatunk testünk elfogadásával kapcsolatban, én személy szerint még nem találkoztam olyan nőtársammal aki testével megelégedett lett volna.
A testkép zavar kialakulásához érzelmi problémák vezetnek, gyakran önértékelési, önelfogadás problémák...a megértéséhez gyakran mélyre kell ásnunk, sokszor egészen gyermekkorig.
✍️Mi a testkép?
"A testkép testünk összetett belső leképződése, amely személyes és társas tapasztalatok során fejlődik ki. Izgalmas módon nemcsak testünkről alkotott képeket, hanem testérzeteket, élményeket is magában rejt. Meghatározza saját testünk észlelését, kapcsolódó gondolatokat, érzéseinket, sőt viselkedésünket."
🤔Hogyan hat a testképünk a kapcsolatainkra?
A nők számára például a testtel való elégedettség önértékelésük legfőbb talapzata. Míg rengeteg nő számára ezt elsősorban a testtömegével, hasával, combjaival, csípőjével, alakjával, ritkábban bőrével, arcformájával való elégedettség határozza meg..Terápiák alkalmával számos tapasztalatom van arról , aki bizonytalan önértékelésű, általában többet aggódik, hogy párja elfogadja-e, vonzódik-e hozzá, így ritkábban él meg meghitt élményeket, mert nem tudja elengedni magát. Ezért párkapcsolatában boldogtalanabb. Sokszor gyermekkorba kell visszatekintenünk a probléma gyökerét ott találjuk meg.Pár napja találkoztam egy fiatal nővel akit gyermekkorában molesztáltak, Eft kezelésen mesélte el azokat a méltatlan helyzeteket ahol elveszítette kapcsolatát a "tiszta nővel"- ahogy ő fogalmazott.A terápia végén azt mondta, örül, hogy elmondhatta azt a nyomasztó titkot amit évek óta cipelt, és megszabadult terhétől. A terápia folytatódik, hiszen 1 alkalommal még a folyamat elején tartunk.
Szeretettel 🌷
Barti Ildikó
Eft terapeuta
Tel+ 3630/950036

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

"Kezdetben apró dolgokért mondtam köszönetet.Aztán minél hálásabb lettem,annál nagyobb lett a jutalmam.Hát persze,hiszen minden,amire az ember összpontosít,növekedésnek indul.Ha a jóra koncentrálsz az életedben,azzal még több jót teremtesz.A hála a nagy szorzó."