Ugrás a fő tartalomra
"A siker anatómiája
Mindannyian győztesek akarunk lenni. Elismerésre, sikerre, pozitív ingerekre vágyunk. Mégis ha szétnézek, nem látok mást, csak egy nagy rakás ülve kesergő embert, akik jajveszékelve siratják az elveszettnek hitt szebb jövőt. Befásulva, elkérgesedve, ugyanazokat a köröket futva újra és újra. Kedvenc szavaik a "nem megy", "nem tudom", az "úgyse sikerül" és az "én erre képtelen vagyok". Úgy ismételgetik őket, mint valami mantrát. Lényükből negatív energia árad és próbálnak minél több embert lerántani magukhoz, hisz ez által is növekedhet bennük a hamis biztonság érzése. Nyugtatják is magukat: "Látod, nekik sem sikerül!"
Aztán ott van egy icipici réteg. Ott vannak néhányan, akik nem érték be ennyivel. Elestek, elbuktak, csontjukat törték ezer meg egyszer, mégis küzdenek tovább rendületlen. Ők a győztesek. Ők azok, akik megtanultak élni. Pedig ugyanolyan emberek, mint te vagy én. Az egyetlen dolog, amiben különböznek az az, hogy ők a tizedik orra esés után is felállnak. Megpróbálják újra. Sokan hajlamosak vagyunk mágikus tulajdonságokkal felruházni őket. Képesek vagyunk elhinni, hogy ők az istenek kegyeltjei. Másképpen hogyan juthattak volna el oda, ahova eljutottak?
A minap feltettem valakinek a kérdést, hogy "Szerinted ki lehet sikeres? Mi a siker receptje?" A válasza pedig egy mondatban összefoglalta a mai pesszimista ember világképét. Mindössze ennyit felelt: "Sikeres ember? Úgy érzem rajtam kívül bárki lehet az". És mennyien gondoljuk így! Talán te is. Éppen ezért döntöttem úgy, hogy felfedem előtted a siker receptjét. Elmondom azokat a "titkokat", amiket a sikeres emberek már nagyon jól tudnak.
Az első és legfontosabb, hogy SOHA NE ADD FEL! Az élet az újrakezdésről szól. Orra fogsz esni egyszer, kétszer, százszor. Ez elkerülhetetlen. Neked mégis csak azzal kell törődni, hogy mindig eggyel többször állj fel, mint ahányszor elestél. Nincs más dolgod. Ne keseregj, ne jajveszékelj, ne nyaldosd a sebeid heteken át. Rázd meg magad! Próbáld újra! Tűzz ki reális célokat. Haladj apró léptekben. Határozd el, hogy ma megvalósítasz egy aprócska tervet, következő nap pedig tedd egy kicsit magasabbra a mércét. Nézz más szemmel a világra! Ne irigykedj másokra, ne irigyeld mások sikereit. Helyette inkább küzdj a sajátodért. Változtasd meg a gondolataid, töröld ki a negatív berögződéseidet. Légy kedvesebb, mosolyogj többet. Ne hajszold túl magad! Ápold a lelked és ápold a tested. Ismerd fel, hogy a siker nem egy mágikus dolog, ami csak a kiváltságosoknak jár. Vedd észre, hogy te is lehetsz győztes! Tudd, hogyha küzdesz, talán veszíthetsz, de ha meg sem próbálod, akkor esélyed sem lehet rá. Végül pedig ismerd fel, hogy addig, amíg nem adod fel, mindvégig győztes maradsz.Úgyhogy már csak egy kérdésem van: Keseregsz még egy kicsit odalenn vagy megpróbálod újra?"
(Sz.F.)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

"Kezdetben apró dolgokért mondtam köszönetet.Aztán minél hálásabb lettem,annál nagyobb lett a jutalmam.Hát persze,hiszen minden,amire az ember összpontosít,növekedésnek indul.Ha a jóra koncentrálsz az életedben,azzal még több jót teremtesz.A hála a nagy szorzó."