Ugrás a fő tartalomra

A KAPORMAGTEA MEGSZÜNTETI A GYOMORRONTÁST ÉS AZ EMÉSZTÉSI ZAVAROKAT

A kaprot a bibliai idők óta termesztik illatos magja miatt. A közismert fűszernövény virágos hajtásából emésztést serkentő, szélhajtó és féregűző teát lehet főzni. Szoptató anyák a bővebb tej termelés érdekében isszák a kaporteát. A növény levele és termése egyaránt jelentős mennyiségű, jó illatú illóolajat tartalmaz.
A kapor egy kiváló C-vitaminforrás, tartalmaz még A-vitamint, riboflavint, B1-, B2-, B3-, B6-, E-vitamint, valamint folsavat, pektint, kalciumot, vasat, rezet, magnéziumot, káliumot, foszfort, cinket és igen nagy mennyiségű rostot. A növényben körülbelül 0,5% az illóolaj tartalom, míg a termésben 2,5-4%. (A termésben zsírolaj és fehérje is található. ) Többszörösen telítetlen zsírsavakat – omega 3 és 6-ot – és egyszeresen telített zsírsavat is tartalmaz – olajsavat.
Mire ajánlják a herbalisták?
- A kapormagot a rossz szájszag megszüntetése céljából szokták rágni.
- Megszünteti a gyomorrontást és az emésztési zavarokat.
- Javítja az étvágyat.
- Fokozza a szoptató anyák tejtermelését.
- Elősegíti a bélgázok eltávozását a szervezetből.
- Fogyasztása képes csökkenteni a megnövekedett koleszterinszintet, miközben kiváló rostforrás.
- Magas kálium tartalma segít rendben tartani a vérnyomást, így rendszeres fogyasztása nagy segítség a szívinfarktus és az agyvérzés megelőzésénél.
- Vércukorszintcsökkentő hatása van. A kapor e hatását a vanádiumnak köszönheti, mert szabályozza az inzulin termelődését és megakadályozza a zsír elraktározódását.
- Serkenti a vesék működését. A kapor két héten keresztüli, kúraszerű alkalmazásával megelőzhető a vesekő kialakulása és képes kihajtani a már meglévő vesehomokot.
- Fitoösztrogén hatása miatt a népgyógyászatban a renyhe menstruáció megerősítésére használták. Várandósság alatt éppen emiatt a hatása miatt nem ajánlatos szedni. 
- A növény égetett magját ha vízzel összekeverjük, egy erős fertőtlenítőszert kapunk amit sebgyógyításra használhatunk.
Hogyan alkalmazzuk?
Teafőzetként: Áztasson 2 teáskanálnyi kapormagot 1 csésze vízben 10-15 percen át, majd szurje le. Naponta 2-3-szor igyék meg fél csészényit a teából.
Figyelem!
Várandósság alatt nem szabad kaprot szedni! Szoptatós anyukáknak pedig csak nagyon kis mennyiségben!
Gyermekeknél is elővigyázatossággal adható csak! Csak két év feletti gyerekeknél alkalmazzuk kis mennyiségben, két év alattiaknál inkább a kapormag teát használjunk kólika esetén!
A kaporolaj nagy mennyiségben és hosszú távon nem javasolt.
forrás: https://www.facebook.com/nepgyogyaszat/

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

"Kezdetben apró dolgokért mondtam köszönetet.Aztán minél hálásabb lettem,annál nagyobb lett a jutalmam.Hát persze,hiszen minden,amire az ember összpontosít,növekedésnek indul.Ha a jóra koncentrálsz az életedben,azzal még több jót teremtesz.A hála a nagy szorzó."