Ugrás a fő tartalomra


Ha hétvégén tartalmas programot terveznél, de nem tudod hová utazz 🤔
Kirándulási tippek 👩‍❤️‍👨
✍️Lenyűgöző kőbánya
Az egyiptomi sziklatemplomokra emlékeztető fertőrákosi püspöki kőfejtő a Fertő-tó vidékének egyik legnépszerűbb látványossága. A rendkívül látványos, hatalmas barlangszerű terekben, kitűnő akusztikája miatt barlangszínházat alakítottak ki.
☝️A kőfejtő kialakulása
A területen évmilliókkal ezelőtt a Pannon-tenger hullámzott. Mészvázú állatok, csigák, kagylók maradványaiból alakult ki az itt bányászott ún. lajtamészkő. Még ma is láthatunk néhol megkövesedett állati maradványokat.
Már a rómaiak is bányásztak itt mészkövet, a XIII. században a szerzetesek vitték innen a mészkövet a lébényi templom építéséhez. A kőfejtő csúcsidőszaka a XIX. században volt, az innen kinyert mészkőből épült fel számos soproni és bécsi épület. 1944-ben zsidó foglyokat dolgoztató kényszermunkatábor működött itt, majd 1948-ban végleg befejeződött a bányászat. Az egykori kőfejtő ma népszerű turisztikai látványosság.
😁A kőfejtő belsejében interaktív témaparkot hoztak létre, a kőbánya kialakulásának történetét, a kőzeteket és keletkezésüket, a Pannon-tenger körülményeit bemutató felületekkel. Különösen látványos a hatalmas sziklafalra vetített film a korabeli élővilág animációival. Egy hatalmas őscápa állkapcsába is beleállhatunk a miheztartás végett.
Több mozifilm helyszínéül is szolgált már a kőfejtő, „A kőszívű ember fiai” c. film egyik legemlékezetesebb jelenetére szinte mindannyian emlékszünk.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

"Kezdetben apró dolgokért mondtam köszönetet.Aztán minél hálásabb lettem,annál nagyobb lett a jutalmam.Hát persze,hiszen minden,amire az ember összpontosít,növekedésnek indul.Ha a jóra koncentrálsz az életedben,azzal még több jót teremtesz.A hála a nagy szorzó."