Ugrás a fő tartalomra
Hívatásom során gyakran találkozom olyan nők élethelyzetével, akiket családon belül lelkiekben/testiekben bántalmaznak. Akik azt hiszik a hiba bennük van, gyakran fogalmazódnak meg a következő tévhitek: " a párom jó ember, csak gyermekkorában a sok nehézség idegileg labilissá tette öt" vagy
" ha jobban ki tudnám fejezni magam, és meg tudnám magyarázni, mire gondolok, a társamat nem dühítenék a kérdéseim, a gondolataim.."
" a férjem jó ember, csak a munkahelyén sok a feszültség, így otthon adja ki magából a dühét"
Van olyan nő, aki még a rendszeres fizikai bántalmazás ellenére is egészséges lelkű marad, de a többség tönkremegy...
Ha az utóbbi típust képviseled, jól gondold meg, meddig tűröd a terrort, mert a rendszeres kínszenvedés miatt elveszted az önbecsülésedet, és a ragyogásodat! Ilyen esetbe a szóbeli bántalmazó kapcsolatokban az elnyomó hatalmi játszmák uralkodnak, a megértés hiányzik. Az áldozat értelmezhetetlen világban él, ahol olyan lelki pofonokat kap, melyekért öt okolják. Fokozatosan észrevétlenül elveszti önmagát, és önértékelését, ráadásul a folyamatos szenvedés könnyen fájdalomfüggővé teszi, és már" igényelni" fogja a megalázó veréseket.
Tudom, hogy vannak olyan anyagi vagy családi helyzetek, amikor nem tudod elhagyni a férfit. De mindig van választás. Mindig van más lehetőség. Csak cselekedned kell. Nőként sose feledd: az első pofonnál még áldozat vagy, de a másodiknál már cinkos. Nagyon nehéz teher ez a lélek számára, mert áldozatként próbálod még megfelelőbben kifejezni magadat, de társad nem érti. Számodra érthetetlen "társad" motivációja, így a végtelenségig reménykedsz, hiszen vannak a kapcsolatotokban olyan időszakok, mikor látszólag minden rendben van, mikor "társad" kedveskedik, vagy megosztja személyes problémáit, kifejezi szeretetét. Egy újabb bántalmazás csak fokozza a zavarodottságodat, és a megértésre tett kísérleted hiábavalónak tűnik.
Elindul az ördögi kör, kételkedni fogsz önmagadban, félsz, hogy valamit rosszul mondtál, vagy tettél, bizonytalanság kínoz, és azon aggódsz, hogy valami nincs rendben veled. Ilyen helyzetekben kell a jó barát, aki segít neked, és támogat abban, hogy keressél fel egy szakembert.
Eft kezelések( emóció felszabadítás technika) alkalmával az ilyen helyzeteket a gyermekkor megértésével kezdjük el felszínre hozni, a szülői mintákat, és hatásukat az egyén élet képét megértve. Vannak példák arra, akinek élete során nagyon gyakran kellett elszenvednie sértéseket, kritizálást, bántást, szeretetlenséget annak a gyermekkor hatása mély nyomott hagyott a lelkében, önértékelésében. A gyermekkor a legfontosabb szakasz az életünkben, hiszen minden itt alapozódik meg. A személyiségünk, a jellemünk, az élethez, önmagunkhoz, másokhoz való viszonyunk. Fontos alap a boldogság megéléséhez, hiszen két ember akkor tud együttműködésen alapuló közös valóságot megteremteni, ha mindketten külön-külön bensőséges kapcsolatban állnak saját érzéseikkel.
A múltat nem tudjuk meg nem történtté tenni, de azon tudunk változtatni, hogy milyen érzéseket ébreszt bennünk, ha a gyermekkor élményeire gondolunk, felidézzük azokat, ha ezeknek a fájó emlékeknek negatív töltete van, amit a kezelés során lassan kikopogtatunk, kitakarítunk.
Segítségével megértjük a történéseket, és elfogadjuk. Elfogadjuk, hogy édesanyánk/édesapánk az akkori tudása szerint csak így tudott cselekedni, amikor ez a megértés, és elfogadás a bensőnkké válik, akkor múlik el a gyermekkor hatása. Akkor térhetünk át a felnőttkor, a párkapcsolat működésére. Hiszen mindenkinek joga van a párkapcsolatban a tiszteletre, elismerésre, megbecsülésre, méltóságra, értékelésre.
Egy kölcsönösen alapuló kapcsolatban is előfordulhatnak hibák, erre számítani kell, ha mindkét fél változtatni akar, akkor a van esély a fordulópontra, ha nem partner mindkét fél, akkor megtanulunk elengedni.
Barti Ildikó

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

"Kezdetben apró dolgokért mondtam köszönetet.Aztán minél hálásabb lettem,annál nagyobb lett a jutalmam.Hát persze,hiszen minden,amire az ember összpontosít,növekedésnek indul.Ha a jóra koncentrálsz az életedben,azzal még több jót teremtesz.A hála a nagy szorzó."