Ugrás a fő tartalomra

Az elhízás fő kérdése az, hogy a test miért halmoz fel zsírszövetet, ahelyett, hogy a felesleget kiürítené?
Kétféle zsírszövet van: a barna zsírszövet energiát használ fel, a sárga (vagy fehér) zsírszövet energiát tárol el. A barna zsírszövet véd a hideg ellen, a sárga zsírszövet az éhhaláltól óv meg. Az elhízás során az ember sárga zsírszövetet halmoz fel.
A nagy hájmennyiségnek, ami akadályoz a mozgásban, akkor van értelme, ha barna zsírszövetből áll, ami életben tartja a téli álmot alvó állatot. A sárga zsírszövet felhalmozása olyan mértékben, ami akadályoz a mozgásban, értelmetlen, hiszen az állat lelassul, elnehezül tőle, ami növeli annak esélyét, hogy megeszik.
Az elhízott ember valamiképpen az éhhalállal néz szembe, miközben a tényleges fenyegetettség nem áll fenn. Szükségképpen a környezet valamely elemét tévesen azonosítja be, és az arra adott érzelmi reakció váltja ki a testből a funkció aktivitását.
Elvben, ha az érzelmi tartalom elszakad az éhezéstől, akkor a test nem halmoz fel zsírszövetet, még akkor sem, ha túl magas a kalóriabevitel. Ilyen esetben a felesleget kiüríti.
A test nem érti a világot, és nem érti az embert sem, csupán ősi ösztönökkel reagál az érzelmi megélésekre. A szociális interakciókra, konfliktusokra adott érzelmi reakciók megtévesztik a testet, amely az érzelmeket valóságként éli meg, és teszi a dolgát.
Amikor úgy érezzük, hogy az életünk valamely területén akadályoztatva vagyunk, és ez számunkra annyira komoly, hogy a halált vizionáljuk, az rendkívül hasonló vagy teljesen azonos lehet az éhezés érzelmi tartalmával.
Ha az autóból kifogy az üzemanyag, leáll, ha a testből fogy ki, az is leáll. Kérdés: az életünk mely területén akarnak leállítani, vagy mely területén állítottak már le? Az érzelmi tartalom miatt a test értelmezheti úgy ezt a számára egyébként felfoghatatlan szituációt, mint az éhezést, és innentől fogva elkezd zsírszövetet felhalmozni.
A megoldás az lehetne, ha megtalálnánk a módját annak, hogyan tudnánk az akadályoztatás ellenére is tovább menni és célt érni."

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

"Kezdetben apró dolgokért mondtam köszönetet.Aztán minél hálásabb lettem,annál nagyobb lett a jutalmam.Hát persze,hiszen minden,amire az ember összpontosít,növekedésnek indul.Ha a jóra koncentrálsz az életedben,azzal még több jót teremtesz.A hála a nagy szorzó."