Ugrás a fő tartalomra

 

Oly egyenes Fákat
Magas hegyeket, és
Tiszta vizű patakot
Harapni a friss levegő tiszta ízét
Nem látni s nem érezni sehol a világon mint OttHon!

Erdély szülő hazám, ahol gyermekként olyan élet helyzetek formáltak, melyet a jelenkor embere talán csak elképzelni tud. Már korán megtanultam együttlétre kell törekednünk egy olyan világban, amelyben minden a különlétre sarkal. Ma már anyaként tudom a szavaink, és a tetteink hatása is attól függ, hogy a gyerekünket a saját gyökerei mennyire mélyen kötik össze velünk, a tápláló talajjal.


A gyerek akkor válik önállóvá, amikor mély és kielégítő személyes kapcsolat tartja biztonságban.
Találóan fogalmazott Dr. Neufeld három és fél éves kisfia, amikor az édesanyja egy este hosszan magához ölelte: “Anya, amikor így ölelsz, repülni is tudok!” Erről van szó. Anya ölében terem az előrelendítő, növekedésre serkentő, szárnyaló energia.
Miért kell magunkhoz ölelnünk a gyerekeinket? Azért, hogy legyen erejük és bátorságuk a saját szárnyukra kelni. 
Hogy ki tudjanak repülni! Az anyai ölelés nem visszatartja, hanem támogatja a gyerek önállóságát. A gyerek szárnyai az anya ölben bontakoznak ki. A jól “karban tartott” gyerek akar a saját lábán járni. Bátran indul útnak, kockáztatni is mer, érdekli az ismeretlen, mert biztos bázisa van.
De sokszor ezt a bázist ostromolja az egyedül nevelő szülői kényszer, mikor egyik szülő "kilép" a kapcsolatból, akár önszántából, vagy elszólítja a másvilág. Ahhoz, hogy a gyerek ne roppanjon bele a veszteségeibe, ne tegye tönkre egy trauma, kell, hogy legyen legalább egy vigasztalója, akihez odabújhat és elsirathatja, ami nem lehet meg, amin nem tud változtatni, és ami végleg elveszett. Amikor a bánatával odamehet valakihez, aki előtt nem szégyen sírni, akkor előmerészkednek az elengedés érzékeny könnyei, és a gyerek előrelép az érzékeny megélésből, és akadály hatására fejlődik rendkívül fontos folyamat ez az életében.
Számtalan esetbe tapasztalom a szülők félelmei gátat szabnak a legfontosabb erénynek mely segítségével nevelheti gyermekét.
  Az önismeret segítségével megismerem önmagam, a félelmeim, így minden akadálynak tűnő helyzet, egy esély arra, hogy bebizonyosodjon hol tartok az önismeretbe.
 Aki valóban ismeri és szereti Önmagát arra a felnőttre számíthat saját gyermeke, és benne bízhat. Az ilyen kapcsolat a megnyugvás és a feltöltődés helye minden gyermek számára!
Kísérjen bennünket a felismerés, hogy az élethelyzeteinkben megtaláljuk azt ami a miénk.
Szeretettel: Ildikó
A fotókat magam készítettem, Tusnádfürdőn és Csíkszépvízen .

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

"Kezdetben apró dolgokért mondtam köszönetet.Aztán minél hálásabb lettem,annál nagyobb lett a jutalmam.Hát persze,hiszen minden,amire az ember összpontosít,növekedésnek indul.Ha a jóra koncentrálsz az életedben,azzal még több jót teremtesz.A hála a nagy szorzó."